"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zelfstandig ondernemerschap verheerlijkt!

10514701_sWaarom zou je net als al die andere zelfstandig ondernemers, ZZPers en DGA’s in Nederland eigenlijk ook moeten gaan ondernemen? Als je jarenlang voor een baas hebt gewerkt en daar de nodige kennis en ervaring hebt opgebouwd lonkt op een gegeven moment het voor je zelf beginnen. Maar is het voor eigen kosten en risico werken wel zo heerlijk en zo mooi als dat de zelfstandig ondernemer het doorgaans doet voorkomen? Wordt het niet teveel verheerlijkt?

Patrick Terranea – zelfstandig ondernemer en initiatiefnemer van ondernemersplatform ZIP | zorgeloos en vrij ondernemen – kijkt vier artikelen lang door de ogen van de zelfstandig ondernemer en geeft ons zijn beeld van ondernemerschap, de groeiende onvrede, idealen en tenslotte de wensen en eisen van deze eigenzinnige heterogene en maar moeilijk te vangen groep. Verrassende stellingen en rebelse statements zullen uiteindelijk samenkomen tot een logisch antwoord waarom zelfstandig ondernemers in Nederland in actie moeten komen! Na het eerste blog uit deze serie “Zelfstandig ondernemerschap rules!” en het tweede blog “Zelfstandig onderschap verketterd” nu het derde blog “Zelfstandig ondernemerschap verheerlijkt!”

“People always say what we are looking for is a meaning for life…I don’t think that’s what we’re looking for. I think what we’re looking for is the experience of being alive. Follow your bliss!” Joseph John Campbell

Is dat zelfstandig ondernemerschap en voor jezelf werken nou werkelijk zo mooi? In de ogen van werknemers wel! ‘Jij hebt tenminste vrijheid en jij kan jouw eigen tijd indelen, jij bent van niemand afhankelijk en jij kan beginnen wanneer je wilt! Nou, ik kan je na jaren van ondernemerschap wel vertellen dat dat allemaal klopt, maar er moet wel wat gebeuren om dat ook aantrekkelijk te houden voor de BV Nederland! Maar daarover later meer in dit blog. Laten we eerst eens kijken naar wat de ontwikkelingen zijn.

Trends achter het ondernemerschap

Het ondernemerschap is de laatste tien jaar steeds populairder geworden en in maatschappelijk aanzien gestegen. Een grote groeiende groep, veelal oudere werknemers is het werken in loondienst om verschillende redenen zat en begint voor zichzelf. De redenering is dat wat ze in loondienst doen, ze ook als zelfstandige kunnen doen, alleen dan beter en voor eigen rekening.

Een tweede ontwikkeling is de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt. Vast personeel brengt hoge vaste kosten met zich mee, zeker in tijden van economische tegenwind. Werkgevers huren liever flexibel personeel in, zodat ze in mindere tijden geen extra loonkosten hebben. Ook hoeven ze geen ontslagvergoedingen te betalen aan flexibel personeel. Het aantal werknemers met een vast contract is de afgelopen tien jaar dan ook sterk afgenomen, al blijft het nog altijd veruit de grootste groep werknemers.

Door de economische crisis zijn veel werknemers de afgelopen jaren ontslagen. Velen daarvan zijn vrijwillig voor zichzelf begonnen, maar er is ook een groep werknemers die noodgedwongen als zelfstandig ondernemer aan de slag is gegaan. Omdat de kansen op de arbeidsmarkt miniem zijn, proberen ze het maar als zelfstandige terwijl ze geen echte ondernemers zijn.

Inhoudelijke motivatie voor ondernemerschap

Zakelijk wil een zelfstandig ondernemer op basis van zijn vakkennis en opgebouwde ervaring een eigen business en daarmee (financiële) zekerheid bouwen voor de toekomst. Ze willen buiten detacheerders om rechtstreeks contact met aantrekkelijke potentiële opdrachtgevers. Ze willen hun netwerk en vakkennis vergroten en hun horizon verbreden, in contact komen met andere zelfstandig ondernemers met vergelijkbare ideeën, samenwerken en vorm geven aan hun ideeën, een onderneming starten, funding, partners en/of opdrachtgevers vinden voor opdrachten en om een eigen bedrijf te kunnen beginnen en daarmee een toekomst te bouwen

Persoonlijke redenen om zelfstandig te gaan ondernemen zijn vooral dat je werk doet wat je leuk vindt en financieel onafhankelijk bent. En de werknemers hebben gelijk, je kunt doen wat je wilt, jouw eigen tijd indelen en ideeën vorm geven. Zelfstandigheid betekent dus vooral werk doen wat je leuk vindt. Als zelfstandige ondernemer bouw je niet alleen je eigen product of dienst, je bouwt ook continu aan jezelf. Je staat op scherp om jezelf, je product of dienst te verbeteren. Die zelfreflectie verdiept ook je leven. Je ontdekt wat je krachten zijn en je sterke en zwakke kanten.

De betrokkenheid van een zelfstandig ondernemer met zijn werk is groter dan dat van een willekeurige werknemer bij een bedrijf. Je zit in je werk, je bent je werk. Alles wat je ontdekt kun je weer gebruiken in volgende opdrachten. Opdrachten selecteer je op grond van vragen die jou boeien. Het is van jou. Jouw naam staat eronder. Van elk project leer je en word je alsmaar beter. Het verrijkt je! De routine en noodzaak van een vaste baan leiden tot slaafsheid en stilstand.

Ondernemerschap: heerlijk, en onzeker

Als zelfstandig ondernemer neem je de dingen zoals ze komen, met heel veel zorg, maar minder serieus. Je bent niet bang voor onvoorspelbare uitkomsten, koerst niet af op vastliggende conclusies. De liefde voor je vak straalt over op anderen. Ook al is niet alles wat je maakt even geslaagd. Je geeft je wel helemaal, stelt je kwetsbaar op. Dat raakt mensen. Het is beter nieuwe paden in te durven slaan, vol verrassingen, voor jezelf zowel als voor anderen. Je speel niet op veilig uit angst te mislukken. Echtheid wordt altijd gewaardeerd.

Zelfstandig ondernemerschap is heerlijk en wordt terecht verheerlijkt, maar heeft ook veel onzekere kanten! Politiek, maatschappij en industrie hebben vrijwel geen oog voor de steeds groter groeiende groep eenpitters. Als het economisch even tegenzit gaan zij er meestal als eerste uit en dan heb je meteen geen inkomen en zekerheden meer. De risico’s zijn groot en veelal te duur om te verzekeren zoals in het geval van arbeidsongeschiktheid. En als je dan als ondernemer eindelijk op gang bent en voor de groei van jouw florerende onderneming financiering nodig hebt of de overwaarde van jouw hypotheek wilt aanspreken kan je bij geen bank terecht, maar als je na hard sparen wat op zij kan zetten, voor bijv. jouw oude dag, zien ze je graag komen. In plaats van ondernemerschap te stimuleren om de economie op gang te krijgen, gaat onze regering keihard bezuinigen en pakken ze de ondernemer aan door het belastingvoordeel af te bouwen…

Wie komt op voor ons belang?

Kortom, zelfstandig ondernemerschap is heerlijk, maar er mist wat! Een centrale en vertrouwde plek waar je als zelfstandig ondernemer gehoord wordt, waar je samen met andere ondernemers een vuist kan maken tegen de politiek en de overheid, een plek waar je terecht kan voor actualiteit, zekerheid, eerlijk advies en (financiering van) jouw ideeën en zakelijke en persoonlijke groei.

Waar krijg je de heterogene groep zelfstandig ondernemers van Nederland nou warm voor? Politiek, commercieel of eigen belang? Ik zal daar in mijn volgende blog een antwoord op proberen te geven, maar wat denk jij? Moeten we een politieke partij oprichten om betere omstandigheden af te dwingen, wil je op basis van collectiviteit voordelige en beter passende producten en diensten of geen van beide en ga je het allemaal zelf regelen?

Volgende blog: Zelfstandig ondernemers verenig!

Patrick Terranea is al meer dan 15 jaar zelfstandig interim professional en recentelijk gestart met  ZIP | zorgeloos en vrij ondernemen, een onafhankelijk platform voor zelfstandige ondernemers met een breed aanbod van exclusieve online producten en diensten speciaal voor ondernemers. Daarnaast levert ZIP kennis en innovatieve oplossingen voor de flexibilisering van arbeid en online communities. Bekijk alle berichten van Patrick Terranea