"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zelfstandig ondernemerschap rules!

9726349_sEr wordt veel geroepen en geschreven over de klant centraal zetten. Hoogste tijd om de zelfstandig ondernemer centraal te zetten! Deze grote groep blijft maar groeien, heeft een enorm marktpotentieel en vertegenwoordigt een steeds belangrijker deel van de beroepsbevolking. Waarom staat de zelfstandig ondernemer dan vrijwel nergens als klant centraal?

Patrick Terranea – zelfstandig ondernemer en initiatiefnemer van ondernemersplatform ZIP | zorgeloos en vrij ondernemen – kijkt vier artikelen lang door de ogen van de zelfstandige en geeft ons zijn beeld van zelfstandig ondernemerschap, de groeiende onvrede, de idealen en tenslotte de wensen en eisen van deze eigenzinnige heterogene en maar moeilijk te vangen groep. Verrassende stellingen en rebelse statements zullen uiteindelijk samenkomen tot een logisch antwoord waarom zelfstandig ondernemers in Nederland in actie moeten komen!

Trots!

“I think the person who takes a job in order to live – that is to say, for the money – has turned himself into a slave” – Joseph Campbell

Eerlijk gezegd word ik graag aangesproken op mijn ondernemerschap. Daar ben ik enorm trots op! Ik ben bewust voor mijzelf gaan werken en doe dat al heel lang geheel zelfstandig. Dat is zeg maar mijn beroep en mijn functieomschrijving zou dan ook ‘zelfstandig ondernemer’ zijn. Weg met het begrip ‘ZZPer’! Een achterhaalde drieletter afkorting met een negatieve intonatie ‘zonder personeel’. Weg met al die andere populaire termen zoals freelancer, interimmer, etc. Je wordt gek van al die verschillende begrippen die uiteindelijk allemaal met ondernemerschap te maken hebben.

Je hebt volgens mij werkgevers, werknemers en ondernemers. Bij de werkgevers en werknemers heb je hiërarchie en functies. Dat hebben ondernemers niet, die werken alleen en voor eigen rekening en risico. Als we dan toch een indeling zouden moeten maken voor de ondernemers van Nederland. Je hebt Directeur Groot Aandeelhouders (DGA’s), die vanuit hun persoonlijke onderneming een bedrijf runnen met medewerkers en je hebt ondernemers die zelfstandig werken met hun hoofd of met hun handen. That’s it, toch?

Wat ik zelf een heel mooi woord vind voor zelfstandig ondernemer is ‘entrepreneur’. Dat heeft iets avontuurlijks van een moderne ontdekkingsreiziger of pionier! Dat geldt helaas niet voor elke zelfstandig ondernemer. Een heel mooie woord wat in Amerika en Engeland veel gebruikt wordt is ‘self-employed’. Dat beschrijft wat een zelfstandig ondernemer doet. Hij is bij zichzelf in dienst! Het ’employed’ heeft alleen iets teveel met werknemerschap te maken.

De wereld is keihard aan het veranderen

De politiek en het bedrijfsleven moeten zich gaan realiseren dat de flexibilisering van de arbeid en de groep zelfstandig ondernemers door zal blijven groeien en daarmee een steeds belangrijker deel van de arbeidsbevolking wordt. Volgens een recent rapport van het CBS nam het totale aantal zelfstandigen inclusief de DGA’s in de beroepsbevolking tot 65 jaar in de periode 2002-2011 toe van 867 duizend naar bijna 1,1 miljoen. Dat aantal zal vanwege de economische omstandigheden binnen een paar door groeien naar zo’n 1,5 miljoen (…)

groei aantal zzp'ers

Vergeleken met werknemers met een vast contract zijn zelfstandig ondernemers op veel fronten slechter af. Terwijl het werknemersloon nog aan alle kanten beschermd lijkt, staan de tarieven voor zelfstandigen erg onder druk. Er is minder zekerheid van werk en ‘ontslagbescherming’ is er niet. Zelfstandig ondernemers krijgen geen bijdrage voor zorgverzekering en pensioenopbouw. Ook moeten ze zelf zorgen voor bijscholing.
Zelfstandig ondernemen lijkt onveilig en zonder structuur terwijl werknemers lijken te genieten van een vast inkomen en mooie secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo lijkt het! Maar de wereld is keihard aan het veranderen.

Vaste baan al lang niet meer ‘veilig’

Er zijn steeds meer mogelijkheden om je geld zelfstandig, sneller en zelfs automatisch te verdienen. Je hebt zelfs geld wat binnenstroomt terwijl je slaapt. Dit doe je door een eigen bedrijf op te zetten, een website of webshop te maken, te investeren of te verdienen aan royalty’s voor creatief werk. Een vaste baan is een beperkte ervaring. Je bouwt kennis en ervaring op om één bepaalde baan of functie uit te voeren en daar krijg je een vaste vergoeding voor waar je meer dan 33% van af moet staan aan de overheid en andere instellingen.

Veel werknemers geloven dat een baan de veiligste manier is om jezelf te voorzien van inkomen. Je hebt als werknemer helemaal niets meer in eigen hand! Je bent tegenwoordig nergens meer zeker van je baan, je staat zo op straat en die beslissing neem je niet zelf maar dat doet slechts een persoon namelijk  jouw baas! Noem dat maar veilig! Waar krijg je tegenwoordig nog een vaste baan? Bijna alle aanstellingen gaan op contractbasis. En als je dan je stinkende best doet moet je bedelen om meer salaris. Een zelfstandig ondernemer is slim en creatief en blijft werken aan nieuwe uitdagingen en inkomensstromen.

Als werknemer zul je elke dag verplicht om moeten gaan met jouw collega’s, of jij het nou wil of niet. Als zelfstandige bepaal je zelf wel met wie je wilt omgaan en praten. Een baan betekent minder vrijheid om te gaan en staan waar jij wil zijn. Uit ervaringen met banen blijkt geregeld: een baan betekent zeuren en klagen over het beleid en het niet eens zijn met hoe de leiding het stuurt. Van een baan word je snel een klager omdat jij het altijd anders zou doen dan de mensen die zeggen hoe het moet. Heel veel energie en creativiteit gaan verloren aan het nadenken en klagen over hoe jij het beter zou doen. Laat je creativiteit zien, kom in actie, ga zelfstandig ondernemen en begin een eigen business!

Volgende Blog: zelfstandig ondernemerschap verketterd!

Patrick Terranea is al meer dan 15 jaar zelfstandig interim professional en recentelijk gestart met  ZIP | zorgeloos en vrij ondernemen, een onafhankelijk platform voor zelfstandige ondernemers met een breed aanbod van exclusieve online producten en diensten speciaal voor ondernemers. Daarnaast levert ZIP kennis en innovatieve oplossingen voor de flexibilisering van arbeid en online communities. Bekijk alle berichten van Patrick Terranea

6 reacties op dit bericht

  1. Prima, zo’n positief verhaal!

    Als was het maar dat ik in de praktijk ook wel een groeiende tweedeling ervaar. Mensen die (nu nog?) in loondienst zijn en stokstijf stil blijven zitten, als een trillend hert die in de lampen van een aanstormende auto kijkt, en onder tussen behoorlijk negatief over zelfstandig ondernemers/zzp’ers praat.

  2. Je maakt een goed punt Patrick: de grootste vorm van veiligheid op de arbeidsmarkt krijg je door jezelf als ondernemer van je eigen arbeid te zien. Dat kan best binnen een organisatie, zolang je maar pro-actief blijft denken en handelen en je goed beseft dat je zelf moet zorgdragen voor je employability.

  3. Dank voor jullie positieve reacties! Verwacht dat er de komende periode nog wel meer ingezoomd zal gaan worden op de zelfstandig ondernemers in Nederland! Al is het alleen al door ons 😉