"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Gedeeld Leiderschap

9789023250180-140x215Het boek gedeeld leiderschap was vorig jaar het managementboek van het jaar en hoewel ik vaker niet onder de indruk ben van de keuzes die gemaakt worden voor de managementboeken van het jaar is daardoor de verwachting toch wel hoog gespannen. Dit is immers het boek dat in 2011 volgens de jury het beste Nederlandstalige managementboek was.

Opmaak en schrijfstijl

Het boek kent een bijzondere opmaak en schrijfstijl. Het is een groot boek (A4 formaat) met veel foto’s (soms wat vreemd gekozen in mijn optiek) en met regelmatig opgelichte stukken tekst (alsof met een markeerstift gemarkeerd) om op die manier de nadruk te leggen op belangrijke onderdelen. Een hele moderne vormgeving dus.

Hoewel ik regelmatig andere stukken zelf zou hebben gemarkeerd is het een prettige en snelle manier van lezen, al met al had ik het boek in ruim 3 uur geheel uit. Helaas combineren ze deze moderne vormgeving met een van de oudste tradities van schrijven: de continue verwijzing naar anderen. Er is geen pagina in het boek waar niet een ander stuk literatuur wordt aangehaald en de literatuurlijst achterin het boek is ook pagina’s lang. Zelf vind ik dit zeer vervelend lezen en ook volkomen overbodig, immers zegt het feit dat iemand anders iets eerder gepubliceerd heeft niets over de waarde van die publicatie. Verwijzingen naar eigen artikelen vind ik al helemaal het ultieme teken van egotripperij, maar ik weet dat er velen, met name met een academische achtergrond, zijn die hier wel heel veel waarde aan hechten.

De opsommingen, bulletpoints en rijtjes die men in het boek regelmatig publiceert kan ik dan wel weer heel erg waarderen. Het maakt het overzichtelijk, snel en prettig leesbaar.

Inhoudelijk

Het boek heeft een indeling vergelijkbaar met mijn eigen boek, van trends en ontwikkelingen naar visie. Dus ook die vorm kan ik erg waarderen, hoewel ik de verhouding wel scheef vind. Het boek kent namelijk een hele lange aanloop naar een hele korte (anti)climax. Er staat veel in over de ontwikkelingen, maar heel weinig over het gedeelde leiderschap.

Ook was ik persoonlijk teleurgesteld in de visie over gedeelde leiderschap. Men stelde dat de huidige literatuur niet voldoet aan de nieuwe maatschappij, waarbij ik me dan afvraag waarom je in hemelsnaam zoveel literatuur als basis neemt als je vooraf al stelt dat je de toekomst wilt aftasten. Men kijkt ook niet naar cases en best practices over gedeeld leiderschap, maar diskwalificeert men wel een aantal best practices op basis van in mijn optiek ongegronde redenen. Zelfmanagement is niet groot, maar het is wel interessant om te bestuderen waarom het op bepaalde plekken wel werkt, en hoe het daar werkt, en waarom het elders niet werkt en is teruggedraaid. Het hele fenomeen afdoen als niet werkend zoals in het boek wordt gedaan omdat het vaak verkeerd is ingevoerd en dus niet werkte vind ik persoonlijk een zwaktebod. Ook haalt men een aantal voorbeelden aan van organisaties die nieuwe organisatievormen hebben toegepast en in veel gevallen daarop zijn teruggekomen, maar men analyseert niet waarom dat is gedaan. Men stelt dat het misschien niet aan het model lag, maar ik had graag gezien waar het in de optiek van de auteurs nu in elk van die individuele gevallen wel aan heeft gelegen.

Het hoofdstuk over het gedeelde leiderschap was voor mij wel echt een anti-climax. Na zo’n lange opbouw, vol met in mijn optiek een goede analyse van de sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, was de oplossing erg beperkt. Men geeft een mooie opsommingen van de verschillende vormen van leiderschap, maar komt niet tot (hypothetische) voorbeelden hoe dat in de praktijk uitgewerkt kan worden. Men heeft een voorbeeldje een beetje uitgewerkt, maar laat het voor de rest in het midden liggen.

 Conclusie

Een anti-climax en wederom begrijp ik de keuze van de jury voor het managementboek van het jaar niet. Het boek is niet heel slecht, maar het krijgt van mij 3 van de 5 sterren.

 

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

2 reacties op dit bericht

  1. Hoi Bas. Leuk hier een recentie over tegen te komen ;-). Hij was trouwens uitgegeven in twee verschillende opmaken die voor één prijs verkocht werden één voor jezelf en één voor een ander. Zoals met een boeddha-beeldje: die koop je altijd één om weg te geven en één voor jezelf. En in de academische wereld is het not done om dat wat je beweert niet te onderbouwen. Had op gelost kunnen worden met voetnoten ipv in de lopende tekst, maar is wel zoals het volgens velen betaamd. Bovendien wil niemand van plagiaat beschuldigd worden door een onvolledige of vergeten bronvermelding (= einde carrière bv René Diekstra eind jaren 90 met 1 onvolledige bronvermelding).

    • Ik had maar 1 versie (gekregen van uitgever), maar je onderbouwt niets met literatuur verwijzingen, je schuift verantwoordelijkheid af. Dat is heel iets anders (en de reden waarom je academische stukken per definitie in twijfel moet trekken). Daarnaast: het is een boek, geen academisch stuk.