"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Op zoek naar serendipiteit: het Seats2meet verhaal

Seats-2-Meet-Logo-compleet(1)Serendipiteit, op zoek gaan naar de speld in de hooiberg om eruit te rollen met de prachtige boerendochter. In andere woorden: zorgen dat de kans op toeval vergroot wordt en open staan voor het feit dat dit toeval op een andere manier je vindt dan je verwacht had. Ik geloof hierin, ik heb mijn hele business rondom dit principe gebouwd. Daarom blog ik veel, daarom schrijf ik boeken, daarom drink ik regelmatig met allerlei mensen koffie.

Dit is ook waar Seats2meet, misschien wel een van de meest succesvolle nieuwe organisaties van deze eeuw, op gebouwd is. De inmiddels welbekende meeting space, met meer dan 70 locaties in Nederland en inmiddels ook in Egypte en Japan. In het Engelstalige boek ‘the Serendipity Machine’ is het verhaal van Seats2meet en de gedachten hierachter mooi vastgelegd en weergegeven.

Het boek vertelt kort de principes van serendipiteit, sociaal kapitaal, de ‘gift economy’, prosumers, the mesh en third space. Begrippen die voor reguliere Seats2meet bezoekers bekend zullen zijn, maar in het boek nog even helder uitgelegd worden en op basis van de toepassing die Seats2meet er voor heeft ‘winstgevend’ worden neergezet.

Sociaal kapitaal is het geld waarmee je betaalt als zelfstandige bij Seats2meet, daarvoor geeft S2M je een ‘kado’tje’ terug, namelijk gratis koffie en gratis lunch. Het feit dat je dit kapitaal niet alleen aan Seats2meet betaalt, maar juist ook aan andere co werkers, is zo uniek. Hierdoor ontstaat dat The Mesh (het alles omvattende netwerk) rondom S2M waardoor ze geen marketing, PR of communicatie-afdeling nodig hebben. Dat doen die zelfstandigen voor hen. Allemaal? Nee, maar meer dan genoeg om het rendabel te maken.

Third Space

Seats2meet is een Third Space. Een combinatie tussen een Third Place (een locatie niet werk of thuis waar je… kan werken… maar je ook thuis voelt) en ‘space’. Space omdat men een virtuele laag toevoegt aan de fysieke ervaring, de laag waarin je digitaal bekend maakt wat je doet, waar je mee bezig bent, welke kwaliteiten je hebt. Een laag die je helpt je sociale kapitaal te delen en andere helpt om je hulp te vragen. Net zoals jij hierdoor bij anderen om die hulp kan vragen.

Conclusie

Wie altijd al heeft willen weten hoe Seats2meet nu werkt, waarom het werkt, waarom ze geld verdienen terwijl ze zoveel weggeven moet The Serendipity Machine lezen. Het geeft een goed inzicht in het reilen en zeilen rondom dit unieke concept en als je in staat bent om verder te kijken dan enkel deze sector kan je er ook veel inspiratie in opdoen om zelf met sociaal kapitaal aan de slag te gaan.

Ik geef het 4 van de 5 sterren.

Je kan het boek hier kopen.

 

 

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd