"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

HR strategie in turbulente, onzekere, complexe en dubbelzinnige tijden. Preview Human Capital Summit.

VUCA-betekenisTurbulent. Onzeker. Complex. Dubbelzinnig. Een reeks woorden die wel op een treffende manier dit tijdsgewricht duiden. VUCA op zijn Engels (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity). Een acroniem uit het Amerikaanse legerjargon, zoals het Amerikaanse jargon aan elkaar hangt van dergelijke termen.

De economische toekomst is binnen veel westerse landen nog onzeker. Klanten wisselen steeds sneller van merk. Marktleiders wisselen zich in hoog tempo af. De complexiteit binnen en buiten organisaties groeit, de internationale context heeft meer en meer impact op alle bedrijven. En tegelijkertijd komen er veel nieuwe bedrijven op die soms heel snel heel succesvol zijn. Bedreigingen en kansen te over. Grote werkloosheid en tegelijkertijd te korten op de arbeidsmarkt. En probeer dan maar eens business plannen te maken, een HR strategie uit te stippelen, een strategische personeelsplanning maken, een retentieprogramma maken, ‘binden en boeien’, maar wie? . Hoe doe je dat allemaal in een wereld vol met VUCA-factoren. Wat betekent dat, voor jezelf en voor organisaties.

Dat staat zo beetje centraal in de Human Capital Summit die het Amerikaanse Human Capital Institute aankomende week organiseert in Orlando, Florida. Ik ben er bij en zal jullie via blogs komende week een proberen bij te praten over wat daar verteld en gedeeld wordt.

Thema’s en trends in de VS

Ik volg de discussies op HR vlak en met name alles wat met flexibele organisaties en de interim-markt in de VS te maken heeft al de nodige jaren. Een aantal trends zijn gelijk als in Nederland, andere zijn zeker verschillend. Ben benieuwd wat de toon op de conferentie is (die vooral op de VS gericht is) en welke thema’s onder de bezoekers spelen.

Momenteel ben in ik in New York. Boekwinkels zijn wel een beetje een indicator voor wat ‘hot’ is. Nu moest ik eerst even over de schok heen komen dat mijn favoriete boekenwarenhuis (beetje overdreven…) er helemaal niet meer is. Er zit nu een outlet met overjarige merkkleding. De boekwinkel is verhuisd naar een veel kleiner pand. Leve de vooruitgang. De afdeling Business, HR en Personal Development is een stuk kleiner geworden. Toch geeft dat nog wel een beeld wat er blijkbaar speelt. Opvallend weinig boeken over de veranderende, flexibiliserende arbeidsmarkt. Geen Fuzzy Firm achtige boeken. Al helemaal niet vanuit HR perspectief. HR boeken blijven sowieso beperkt tot een mager plankje met boeken. Dat terwijl het onderwerp Solo Entrepreneurship twee hele kasten beslaat.

Tot 10 jaar geleden kon je nog verkondigen dat er in de VS geen ‘interim markt’ was. De arbeidsmarkt was zo dynamisch dat er geen zelfstandig interim professionals nodig waren. Fire and Hire als HR strategie. Dat is de afgelopen jaren fors veranderd. Ook de VS kent zijn zzp’ers en ook hier is dat hard aan het groeien. Het gaat richting percentages zoals we die in Nederland ook kennen. De groei zit met name in de het ‘professionals’ segment. Tijdelijke werknemers kennen zie hier natuurlijk al lang, maar interim professionals is toch nog een tamelijk nieuw fenomeen. De combinatie van zelfstandigheid en ondernemerschap ligt natuurlijk dicht bij de Amerikaanse waarden. Het zullen met name (als zelfstandige bijna onbetaalbare) zorgverzekering zijn die velen hebben weer houden om zelfstandig te worden. De Obamacare wetgeving verandert dat en freelance vakbonden organiseren verzekeringen voor hun leden. Daarnaast is ook hier de werkloosheid hoog (al trekt de arbeidsmarkt hier sneller waar aan dan bij ons), de WW laag en vooral kort. Ook dat was vast voor velen aanleiding op als freelancer verder te gaan.

VUCA factoren in het kwadraat

Terwijl ik dit blog aan het tikken ben, zit de hotel-eigenaar een paar tafeltjes verder op met iemand over zijn business te praten. 9/11 valt, een thema dat hier nooit ver weg is, en hoe het haar business en planning plots overhoop haalde. Over onzekerheid gesproken.

Gisteren liep ik langs het nieuwe WTC. De hoogste toren (lelijk…) is bijna op zijn hoogste punt. Markeert dat gebouw nu de plek waar het einde van de Amerikaanse eeuw werd in geluid of is het het symbool van de veerkracht van de VS? Ik ben er nog niet helemaal uit. Niet dat 9/11 de doodsteek voor de VS was. Wel werd sindsdien meer en meer duidelijk dat de VS niet meer de supermacht is. ‘Mooi gebouw, wacht maar tot ik je volgende maand een foto uit Shanghai stuur’ reageerde iemand toen ik de foto van het WTC op Twitter zette. Gelijk had hij.

Turbulent, onzeker, complex en dubbelzinnig. Zoals wel vaker spelen thema’s hier in de VS in het kwadraat ten opzicht van de Europa. Zoals gezegd, trekt de arbeidsmarkt hier harder aan dan in West-Europa. Bijna alle nieuw gecreëerde banen zijn wel – zoals ze dat hier noemen – in de categorie ‘Contingent workforce’ noemen, een verzamelnaam voor iedereen die niet op de eigen payroll staat. Hier in Manhattan, New York voel je als vanouds de dynamiek. Paar honderd kilometer naar het noordwesten of het zuiden (oude industriegebieden) ligt dat allemaal fors anders. Al kondigt de ‘schaliegas-revolutie’ (met zijn lage energieprijzen, en VS richting zelfvoorzienend) een heropleving aan van die oude industrie. Complete chemie-fabrieken worden in Zuid-Amerika ontmanteld en verplaatst naar de VS vanwege die lage energieprijzen. Het is de wereld op zijn kop. Dergelijke veranderingen zullen elkaar blijven opvolgen. Het vraagt om een grote mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen. In geest, in handelen, in planning en in human resources. De VUCA factoren zorgen voor een continu veranderende behoefte aan aantallen, vaardigheden en competenties. Met grote verschillen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Kandidaten die kunnen meebewegen in deze wereld zijn de sterren van morgen.

Human Capital Summit vanaf maandag a.s.

Nu, genoeg bespiegelingen. Terug naar de conferentie. Ik ben benieuwd wat een mooie line-up van keynote sprekers daar begin volgende week in drie dagen te vertellen heeft. Zo komen Daniel Pink, John Sullivan en Nate Silver opdraven. Bedrijven als Facebook, Oracle, Walt Disney en Nike laten in workshops zien hoe zijn omgaan met de VUCA-factoren. Wordt vervolgd, hier op ZiPconomy maandag en de dagen daarna.

De blogs over de Human Capital Summit zullen, zodra ze verschijnen, te vinden zijn via deze link.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht