"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ZZP’er: brengen in plaats van halen! Liveblog #6 #DvdZ2013

9348277_sDe vraag die veel ZZP-ers bezighoudt is: hoe kom ik aan opdrachten? Het lastige is, dat je met die vraag in een modus komt van ‘halen’. En dat maakt het steeds moeilijker om aan opdrachten te komen, omdat potentiële opdrachtgevers het onplezierig vinden als je komt halen. De kunst is om weer terug te gaan naar je oorspronkelijke passie.Vrijwel alle ZZP-ers zijn begonnen vanuit passie voor hun vak. Waarom ben je ook alweer voor jezelf begonnen? Wat kom je brengen?

Herma Wichman van  Ikbenmijntoekomst.nu vraagt de deelnemers terug te gaan naar die tijd, naar je dromen. Hoe zag je toen je ideale situatie voor je? Wat kun je goed in je droom?  Met welke talenten kan jij de problemen die je in de markt ziet oplossen? Wat vind je belangrijk in je droom en waar geloof je in? In welke rol zie je jezelf in je droom? Wat kom je brengen vanuit je passie?

Halen zorgt voor afwijzing, begin met brengen

De combinatie van passie en talenten heeft (financiële) waarde. Halen zorgt voor afwijzing, begin met brengen. Deze workshop geeft inzicht in hoe je je aanbod en talenten kunt afstemmen op de behoeften in de markt. Herma Wichman geeft handvatten om op een natuurlijke en ongedwongen manier acquisitie te doen. Hoe kun je brengen?

Ga het gesprek met een potentiële opdrachtgever aan vanuit oprechte interesse wat hem bezighoudt. Luister in plaats van praat. Inventariseer problemen waar jij een bijdrage kunt leveren aan de oplossing. Merk het verschil met de vraag ‘heeft u een opdracht voor mij’?

Belangrijk voordeel is dat je vanuit brengen mensen ontmoet en contacten maakt die je anders zou missen. Om vervolgens te zoeken naar synergie (hoe kunnen we het hier groener maken) in plaats van een opdracht te vragen (mag ik hier een parkje aanleggen?).

(alle blogs vanaf de Dag van de Zelfstandige 2013 vind je hier)  

Joke Twigt was jarenlang zelfstandig interim-manager. Zij heeft uiteenlopende opdrachten uitgevoerd bij o.a. overheid, non profit organisaties en financiële dienstverlening, zowel nationaal als internationaal. Zij stapte uit de opdrachtuitvoering en behield connectie met het vak door erover te gaan schrijven. Zij is redacteur interim-management voor ZiPconomy. Daarnaast is zij lid van de redactieraad en auteur bij het (digitaal) vakblad Management & Consulting. Bekijk alle berichten van Joke Twigt