"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nils Roemen: “Succes is de – per ongeluk – gevolgen van dingen uitproberen die lukken!” Liveblog #4 #DvdZ2013

Durftevragen_coverDe medebedenker van #durftevragen, Nils Roemen, brandt direct los op de Dag van de Zelfstandige. Hij wordt gedreven door het verbinden van mensen en waarde waardoor dingen makkelijker, sneller en wél lukken. Een aantal mensen is vandaag uitgenodigd voor het vertellen van hun succespitch. Nils wordt er onrustig van, hij wil het namelijk graag hebben over wat hij niet zo goed kan. We spelen vaak toneel en doen alsof het goed gaat. Op de borrel zeggen we ‘het gaat prima’ terwijl we denken… eigenlijk kan ik nog wel wat klanten kan gebruiken. Waarom doen we dat? Wat is succes als je het verdringt? Nils zijn definitie van succes is: de per ongeluk gevolgen van dingen uitproberen die lukken!

Maar voor hij daar achter was kwam hij in de knoop met fenomenen als slim omgaan met je geld, tijd en netwerk. En dat is wat hij vandaag met het publiek op de Dag van de Zelfstandige wil delen. Direct buitelen de voorbeelden over elkaar heen. Nils gaat zelfs te snel om live bloggend bij te houden, maar hier komt de essentie:

Voorbeeld: het voorstelrondje tijdens trainingen terwijl de koffie wacht. Gewoon stoppen, niet meer doen. Wat denk je wat er gebeurt? Iedereen volgt je. Totale ineffectiviteit houd je zelf in stand. Nils heeft met zichzelf afgesproken, ‘ik wil alleen maar daar zijn waar ik kan laten zien waar ik goed in ben. En anders ga ik weg. Dus zodra ik geen waarde meer kan toevoegen’. Zo heeft hij ook direct afgerekend met het ‘gedoe met geld’. Maar…. Het is doodeng, niemand snapt het en je moet het constant uitleggen.

Ander voorbeeld: Nils schrijft geen offertes, zonde van zijn tijd. Dat kan de klant beter zelf doen, het geeft wel even een moment van kortsluiting in de hersens van je klant, maar het werkt!

Sociale overwaarde

Nils is gaan werken op basis van waardebepaling achteraf. Zeker ZZP-ers zouden dit moeten doen. Zet je verlanglijst online! Dat levert altijd hulp op, waarom? Mensen vinden het leuk om te helpen. Wat daarvoor nodig is, is dat je heel duidelijk moet kunnen vertellen wat je voor elkaar wilt krijgen. Wie van ons weet heel precies wat je wil laten lukken? Het blijft verdacht stil in de zaal. Volgende vraag: als jou gelukt is te weten wat je lukt, wat is dan gelukt? We lachen opnieuw maar blijven stil. De boodschap van Nils is dat we kennelijk als ZZP-ers iets nieuws moeten leren: maximaal gebruik maken van het netwerk van ZZP-ers! Een brutaal mens heeft de halve wereld komt in mij op als ik de voorbeelden van hoor. Met nul budget toch dingen voor elkaar krijgen.

Nils Roemen noemt dit sociale overwaarde: het alloceren van dat wat nutteloos ligt te wachten of weggegooid wordt.  Hiervoor gelden wat spelregels:

  • Spelregel 1:  als je niet op je bek durft te gaan, mag je niet meedoen. Als iets mag mislukken, ben je niet langer bezig met het camoufleren van je fouten. En bespaar je tijd en energie.
  • Spelregel 2: er mag geen geld in omgaan
  • Spelregel 3: er is geen baas.

Op deze wijze, vertelt Nils, zijn er zo’n 137 projecten ontstaan, waarvan hij er enkele benoemt. De kern van zijn verhaal zit in gebruik maken van je netwerk. Hoe verbindt je je organisatie aan een netwerk? Door niet aan de eigen identiteit te verbinden, maar mensen verbinden aan de verzetten berg.

(alle blogs vanaf de Dag van de Zelfstandige 2013 vind je hier

Joke Twigt was jarenlang zelfstandig interim-manager. Zij heeft uiteenlopende opdrachten uitgevoerd bij o.a. overheid, non profit organisaties en financiële dienstverlening, zowel nationaal als internationaal. Zij stapte uit de opdrachtuitvoering en behield connectie met het vak door erover te gaan schrijven. Zij is redacteur interim-management voor ZiPconomy. Daarnaast is zij lid van de redactieraad en auteur bij het (digitaal) vakblad Management & Consulting. Bekijk alle berichten van Joke Twigt