"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Input gevraagd. Werk mee aan een e-book over het boeien van de flexibele schil.

9611510_sIn een eerdere blog op ZiPconomy over het binden en boeien van interim-managers kreeg ik veel respons. De verkregen respons ben ik aan het verwerken in een structureel kader. Sommigen personen moet ik hiervoor nog zien. Dit kader wil ik vandaag met jullie delen, zodat jullie er kritisch naar kunnen kijken en mij van extra input voorzien.

Het e-book visueel in gedachte

Mijn ambitie is om een e-book te schrijven waarbij de nadruk ligt op het binden en boeien van flexibel personeel. Het e-book zal uit een vierluik bestaan. Elk luik zal een ander onderwerp bespreken waarbij het onderwerp enerzijds theoretisch wordt besproken door middel van een literatuurstudie. Anderzijds ook praktisch aan de hand van handige tips en best practices. Hieronder bespreek ik elk luik en de (gekregen) input qua literatuur en onderzoek. Graag ontvang ik van jullie aanvullingen!

1. Flexibilisering van de arbeidsmarkt: de nieuwe realiteit

Het is overduidelijk dat de arbeidsmarkt aan het flexibiliseren is. In 2011 schreef ik op ZiPconomy al over de flexibele schil in een hybride arbeidsmarkt, maar deze trend heeft zich verder doorgezet met tot gevolg dat er veel over wordt geschreven. Literatuur dat hier zeker in terug moet komen is geschreven door Ronald Dekker, Jan Denys, Jef Staes, Ronald van den Hoff, Frank Van Massenhove en alle andere literatuur die ik hieromtrent nog moet lezen. Denk hierbij aan het manifest Dutch Design en de aanvullingen daarop. Kortom in dit luik moet de nieuwe realiteit worden samengevat.

2. De rol van een HR professional

Het tweede luik zal dieper ingaan op de rol die een HR professional hierin moet gaan spelen. Hetzelfde blijven doen terwijl de markt verandert is stilstand of zelfs achteruitgang. Dus de HR professionals zullen hun visie, methodieken en nog een heleboel andere zaken moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit. Een voorbeeld hiervan is dat het personeel veel meer in rollen in plaats van functies zal gaan werken. Wat betekent dit dan conreet voor een HR professional? Input voor dit luik is nog zeker welkom. Mogelijke geïnteresseerden kunnen ook naar de Ronde Tafel georganiseerd door het NVP komen.

3. Invloed op het binden en boeien van personeel

De rol van HR verandert omdat binden en boeien van personeel anders gaat worden als gevolg van de nieuwe realiteit. Ik wil in dit luik opsommen hoe organisaties met deze uitdaging moeten omgaan. Een hand uitreiken hoe zij ook hun flexibel personeel kunnen boeien (binden is per definitie niet mogelijk). Flexibel werken kent immers een hoop voor- (en ook) nadelen. Kortom hoe zorgen organisaties er voor dat zij al hun doelgroepen, de vaste kern en de flexibele schil, kunnen binden en boeien in de nieuwe realiteit.

4. Algemene tips

Het laatste luik zal alle tips en best practices bevatten zodat HR professional in één overzicht weet wat hij of zij kan doen.

Zoals bovenaan geschreven zou ik jullie willen vragen om kritisch naar bovenstaande opzet te kijken en mij van constructieve feedback te voorzien. Alle input met betrekking tot boeken, onderzoeken, scripties en ander leesmateriaal is van harte welkom. Uiteraard zullen diegene die meewerken worden vermeld in het e-book.

Hallo, ik ben Lodi en ik doe elke dag datgene wat ik het liefste doe. Als Digital Nomad reis ik de wereld over terwijl ik leuk werk doe. Zo help ik freelancers aan een nieuwe website en leer ik hen hoe zij zichzelf naar nieuwe klanten kunnen bloggen. Lees meer over mij. Bekijk alle berichten van Lodi Planting

2 reacties op dit bericht

  1. Lodi,

    Mooi initiatief. veel succes er mee en we spreken er elkaar vast nog over.

    Een paar (recente) literatuur suggesties nog: Menno Lanting, (R)evolutie van Werk van Bas van der Haterd en Fuzzy Firm van Arjan v.d. Born.

    Groet,

    Hugo-Jan

  2. Dank je wel Hugo-Jan. De boeken van Menno Lanting en Arjan van de Born heb ik genoteerd. Die van Bas van de Haterd heb ik onlangs gelezen en die past inderdaad mooi thuis in het rijtje. Ik zal hier binnenkort een review van plaatsen op Zipconomy.