"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Getrouwd? Ontslagen!

getrouwdGisteren vertelde ik mijn moeder, inmiddels gepensioneerd, over de onzinnige uitspraken van meneer Van der Kolk van het FNV. De afgelopen 20 jaar was de werknemer er alleen maar op achteruit gegaan. Mijn moeder vond het ook nogal onzin en zei toen iets waar ik van geschokt was, een stukje Nederlandse arbeidsmarkt geschiedenis die ik niet kende.

Nou, tegenwoordig wordt je tenminste als vrouw niet meer standaard ontslagen als je trouwt.

Huh? Wat? Ontslagen als je trouwt? Hoezo dat?

Nou, zei mijn moeder. Toen ik met je vader trouwde stond in mijn contract, ze was docent op een basisschool, dat ik op de dag van het huwelijk ontslagen werd. Getrouwde vrouwen mochten immers niet voor de klas staan.

Ik wist niet wat ik hoorde. Ik geef toe, het is wederom geen 20, maar inmiddels meer dan 40 jaar geleden (mijn ouders zijn dit jaar 45 jaar getrouwd), maar toch. 45 jaar geleden werd je als vrouw dus ontslagen, in ieder geval in het onderwijs, op de dag dat je trouwde. Over werknemersrechten gesproken.

Aangezien ze in december is getrouwd mocht ze, omdat het schoolbestuur anders in grote problemen kwam m.b.t. vervanging, bij de gratie gods van de onderwijsinspectie het jaar afmaken. Daarna is ze alsnog ontslagen.

Dus elke keer als ik weer vakbondslieden hoor klagen over hoe slecht het nu is denk ik: enig historisch perspectief zou niet misstaan.

Dat is dus ook mijn punt m.b.t. de vakbonden. Ja, in het verleden hebben ze hele goede dingen gedaan. Alleen inmiddels moeten ze blijkbaar leugens verkopen om hun achterban te mobiliseren en de media te halen. Dat is doorgaans een teken dat je maatschappelijk nut voorbij is.

Ik ben voor een goede vertegenwoordiging van de werkenden. Zowel in de SER als bij CAO onderhandelingen. Daarom wil ik dus dat de vakbonden zo snel mogelijk die posities kwijt raken. Hun leden bestand laat zien dat ze niet werkend Nederland vertegenwoordigen, maar (bijna) gepensioneerd Nederland en vooral lager opgeleid Nederland. Die moeten ook vertegenwoordig worden, maar niet onder de leugen van ‘alle werknemers’, want die vertegenwoordigen ze niet.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd