"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Drie interessante Nederlandse video-interviews over Flexibiliteit, Organisaties en Nieuwe arbeidsrelaties.

De afgelopen weken kwam er drie korte video-interviews op ‘de markt’ over de flexibilisering van de arbeidsmarkt en wat dat betekent voor organisaties en nieuwe arbeidsrelaties. Als je die drie op een rijtje zet een aardig inzicht in dat onderwerp. Belicht vanuit verschillende invalshoeken en een bijpassend verschil in toon.

Fuzzy Firms

Arjan van den Born heeft onlangs zijn boek The Fuzzy Firm gepubliceerd. De titel is een zalige omschrijving van de organisatie van morgen. Waar de grenzen van wat die organisatie is steeds vager worden. Hier op ZiPconomy staan al een aantal blogs van Arjan van den Born over de thematiek van dat boek. Annemieke Roobeek, hoogleraar aan Nyenrode en commissaris bij ABNamro, gaat naar aanleiding van dit boek in op de rol van ‘leiderschap’ in dergelijke netwerkorganisties. En hoe belangrijk die is in het voorkomen dat netwerken verworden tot los zand.

Arjan van den Born is overigens ; keynote speaker’ op het congres van Nyenrode “Flexibilisering in tijden van crises

Fuzzy arbeidsrelaties

Aukje Nauta, o.a. hoogleraar aan de UvA, adviseert bedrijven en instellingen over diverse HR-onderwerpen, zoals inzetbaarheid en arbeidsrelaties. Ze heeft net het boek “Tango op de werkvloer – Een nieuwe kijk op arbeidsrelaties” gepubliceerd. Onderstaande video gaat daar dieper op in. Nauta pleit er vooral voor om de nieuwe arbeidsrelaties, in die nieuwe organisaties, niet kapot te organiseren via collectieve regelingen. ‘Zet mensen in hun eigen kracht’.

Grenzen aan flexibiliteit

Ronald Dekker is arbeidseconoom verbonden aan ReflecT (Univ. Tilburg). Ook uit zijn publicaties hier op ZiPconomy is al duidelijk dat hij een wat andere invalshoek heeft. Voor Dekker liggen er grenzen aan flexibiliteit. Die heeft natuurlijk zijn voordelen, maar 100% flexibiliteit kan volgens hem niet. Opdracht voor organisaties is op zoek te gaan naar een optimum, waar de voor- en nadelen van flexibiliteit in evenwicht zijn.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts