"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ZZP-organisaties komen met alternatief voor nieuwe VAR Webmodule

8469139_s (1)VAR Webmodule zal zorgen voor nog meer verwarring en administratieve rompslomp bij zelfstandig ondernemer

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw zijn het oneens met de voorgenomen wijzigingen van de VAR-procedure door de Belastingdienst en het Ministerie en komen daarom met een alternatief.

De staatssecretaris van Financiën heeft medio september 2012 in een brief aangegeven bezig te zijn met de ontwikkeling van een webmodule die op 1 januari 2014 in werking moet treden. De VAR Webmodule houdt in dat zowel de zelfstandig ondernemers als de opdrachtgever voorafgaand aan elke opdracht zelf de arbeidsrelatie moet testen. Hieruit moet blijken of degene die de opdracht uitvoert  daadwerkelijk zelfstandig ondernemer is. De samenwerkende ZZP-organisaties hebben al geruime tijd veelvuldig forse kritiek geuit ten aanzien van de huidige VAR-procedure, tot nu toe werd hun inbreng echter niet serieus genomen.

Webmodule niet de oplossing van daadwerkelijke probleem

Volgens de betrokken organisaties is deze nieuwe Webmodule niet de oplossing van het daadwerkelijke probleem. Het probleem is namelijk dat de indicaties voor het ondernemerschap nog steeds onduidelijk en niet handhaafbaar zijn. De ZZP-organisaties hebben daarom een alternatief op de VAR Webmodule ontwikkeld en willen dit graag voorleggen aan de Kamerfracties.

Kenmerken van deze alternatieve procedure zijn onder andere een eenduidige definitie van ondernemerschap, persoonlijke selectie aan de poort met jaarlijkse monitoring en handhaafbare registratie van ondernemerschap.  Deze kenmerken zijn er op gericht, dat startende ondernemers beseffen waar zij aan beginnen, dat schijnzelfstandigheid en koppelbaaspraktijken worden uitgebannen. Daarnaast zullen zelfstandig ondernemers ook minder in hun bedrijfsvoering worden belemmerd door vage procedures en administratieve rompslomp. De samenwerkende ZZP-organisaties gaan dan ook graag in gesprek voor een geschikte oplossing voor zowel zelfstandig ondernemers, opdrachtgevers en de overheid. Het alternatieve voorstel van de organisaties zal hierbij een goede basis zijn.

PZO is één van de grootste belangenbehartigers voor zelfstandige ondernemers en heeft de wens het zelfstandig ondernemerschap duurzaam te borgen. Bekijk alle berichten van PZO

4 reacties op dit bericht

  1. Het stukje tekst over de kenmerken (een eenduidige definitie van ondernemerschap, persoonlijke selectie aan de poort met jaarlijkse monitoring en handhaafbare registratie van ondernemerschap) klinkt toch wel wat betuttelend. Is dat nodig om ‘schijzelfstandigheid’ tegen te gaan?
    Ik hoop er het beste van, want die webmodule lijkt me helemaal een ramp te worden in de dagelijkse uitvoering!

  2. Belangrijkste pijn bij de -weliswaar vrijwillige- web-module zit in het feit dat de opdrachtgever mee moet gaan tekenen voor de juistheid van de contractinhoud. Hiermee is hij zijn vrijwaring van de huidige VAR kwijt en komt de onzekerheid van vroeger over het standpunt van de fiscus weer terug.
    De fiscus kan straks dus net als vroeger achteraf oordelen dat er geen sprake was van zelfstandigheid en hiermee de opdrachtgever als werkgever aanslaan.
    In het slechtste scenario worden opdrachtgevers kopschuw om extern in te huren vanwege dit soort onzekerheden.
    Een ander belangrijk nadeel is de administratieve lastenverzwaring vd webmodule tov de VAR. Een VAR krijg je in de meeste gevallen automatisch en is 1 jaar geldig voor al je opdrachtgevers, de webmodule ‘moet’ door elke opdrachtgever apart worden ingevuld.