"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats: Project-it.nl is slordig en onduidelijk. Dus slechts ‘M’

In deze column bespreekt Mark Bassie met enige regelmaat op persoonlijke titel op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).  Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten (her)beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

Een overzicht van alle eerdere beoordelingen vind je hier:

De beoordeling:

  • M = Geen tijd en geld aan besteden
  • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
  • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
  • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
  • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Goedkoop is nog niet direct waar voor je geld

Vandaag in de reeks beoordelingen van sites met ZP-opdrachten eentje op eigen verzoek. De beheerder ervan, BMWorx uit Amersfoort verzocht enige tijd geleden om deze site een keer te reviewen, waarvan akte. In elk geval is dit een sportief begin!

Opvallend is al meteen dat ik de naam BMWorx alleen maar in de algemene voorwaarden kan vinden als het bedrijf achter de site. Op project-it.nl vind ik slechts een anoniem mail-formulier zonder contactgegevens of telefoonnummer. Maar als ik www.BMWorx.nl probeer, dan krijg ik opeens nuttige informatie die op project-it.nl gek genoeg niet te vinden is. Zo lees ik dat men in 2008 is begonnen en dat er (nu?) 2.000 ZP’ers in de ICT staan ingeschreven. Elke week worden er 20 projecten aangeboden, zo lees ik bij BMWorx. Helaas lukt het ook daar niet om een contactpersoon te vinden.

Op de homepage van project-it staat een link naar een pagina met beperkte uitleg hoe het werkt op deze Marktplaats. Opdrachtgevers kunnen -tegen betaling- een inhuuropdracht plaatsen en ZP’ers kunnen daarop reageren. Opdrachtgevers kunnen ook op zoek gaan naar de juiste kandidaat.

Opdrachtnemers krijgen tegen betaling van hetzelfde bedrag als opdrachtgevers – € 19,95 per jaar-
toegang tot de site. Gratis toegang is niet mogelijk. Ik heb geprobeerd om een account aan te maken, maar dit is me na 2 dagen nog niet gelukt omdat er kennelijk achter de schermen nog toegang moet worden gegeven.

Trouwe lezers van dit blog weten dat als ik ergens voor moet betalen, dat ik dan vooraf wel wil weten wat ik daarvoor terugkrijg. Op de site zelf wordt gesteld dat men niet met ‘dure abonnementen’ werkt, maar ‘duur’ is een relatief begrip. Helaas kan ik nergens op de site vinden hoeveel opdrachten er open staan. Er worden een paar openstaande opdrachten getoond, maar ik kan geen inhoudelijke informatie daarover vinden zonder in te loggen. En de data die erbij staan zijn van medio 2012….

Informatie erg onduidelijk

Ook wordt er gesproken over een review-systeem waarmee zowel opdrachtgever als -nemer na afloop een beoordeling geven van het geleverde werk. Dat kan interessant zijn, maar ook hierover ontbreekt verdere uitleg.

Er staat wel informatie op de site over de VAR waarschijnlijk bedoeld als service voor starters. Echter ik heb zelden zo’n ingewikkelde uitleg gelezen over de VAR als deze. Sowieso valt me op de site op dat er veel taal- en stijlfouten te vinden zijn. Ook de bruto-netto-berekening is waarschijnlijk bedoeld als service, maar door het ontbreken van verdere toelichting is deze niet erg zinvol.

Tot slot heb ik even gekeken naar de algemene voorwaarden en het privacybeleid. De algemene voorwaarden zijn zoals zo vaak, eenzijdig. Het privacybeleid is netjes en gaat goed in op de diverse technische aspecten van het gebruik van de site zoals het hoort bij een ICT-bedrijf.

Tja, dan de beoordeling. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Een slordige site waar je meteen voor moet betalen zonder dat duidelijk is wat je daar voor terug krijgt, die komt niet verder dan 1M.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie