"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Helft ZZP’ers geeft kerstpakket; kwart interimmers krijgt wat van opdrachtgevers of intermediair.

De dag dat de kerstkado’s onder de boom uitgepakt worden is een mooi moment om eens stil te staan wat zelfstandige interim professionals eigenlijk doen met het fenomeen ‘kerstpakket’. Geven ze die weg? En krijgen ze er zelf een, bijvoorbeeld van de opdrachtgever waar ze momenteel werken? Zowel Headfirst als Myler deden een onderzoek onder hun achterban en publiceerde onlangs de resultaten daarvan.

Headfirst zette de resultaten in een mooie plaatje….

Bijna de helft (43%) van zzp’ers geeft volgens dit onderzoek zijn relaties dus een kado. Myler komt op 46%. Beiden komen uit op een gemiddeld bedrag van 32,- per gegeven kado. Qua creativiteit komt overigens de helft niet veel verder dan een fles wijn weg te geven.

Een kleine 30% van de zzp’ers in het onderzoek van Headfirst verwacht een kerstkado van zijn/haar opdrachtgever te krijgen, bij Myler 38%.

Dat kerstpakket van de opdrachtgever in de discussie over de relatie tussen de opdrachtgever en interim professional altijd weer een mooi symbool. Sommige interimmers gruwelen bij de gedachte alleen al (‘ik ben toch geen medewerker!’), anderen zien het als teken van waardering (‘ik draag toch ook mijn steentje bij aan het resultaat van afgelopen jaar’). Opvallend is dat 30% van de zzp’ers iets stuurt aan hun intermediair, maar dat slechts  20% iets verwacht van die bureaus.

Ward de Jager van Myler vroeg voor zijn onderzoek nog naar de meest originele ontvangen kado’s die zzp’ers ooit hadden ontvangen. Een respondent bekende: “Ik heb mijzelf een houten krat met Italiaanse lekkerheden gegeven. Als niemand mij een kerstpakket geeft, doe ik het zelf maar! En de fiscus betaalt mee! (Tip)”. Een andere interimmer kreeg (herkenbaar) “een aapje omdat ze de indruk hadden dat mijn opdrachtgever die altijd op mijn schouder plaatste”…

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts