"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Tweede review Mark’s plaats voor de zorgsector ook niet positief… Steunpuntindezorg.nl: MM

In deze reeks columns bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).
Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:
M = Geen tijd en geld aan besteden
MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Nichespeler in de zorg

Deze keer beoordeel ik weer een nichespeler in de zorgsector. De eerste keer dat ik dat deed was bij de Talentenmanagementbank.nl en dat was geen aangename kennismaking. Daarom deze keer het Steunpuntindezorg.nl, een nogal typische naam voor de zorgsector. Kunt u zich voorstellen dat er een Steunpuntvoorloodgieters.nl is of een Steunpuntvoordemaakindustrie.nl? Ik ook niet……

Maar op naar de beoordeling van wat deze site aan ZP’ers te bieden heeft.

Het blijft allemaal wat vaag op deze site. Zo kunnen we lezen dat ‘men’ is begonnen in Limburg en Brabant maar inmiddels werkt men landelijk. Wie die mensen precies zijn, blijft echter onduidelijk. Er is alleen een postbusadres en telefoonnummer te vinden in Eindhoven. Na veel zoeken vind ik een persbericht van juni dit jaar, waarin ene Siraar Gommans het woord voert. En volgens Linkedin is hij directeur en oprichter sinds januari 2011. Dan weten we dat ook weer…..

De site wekt de indruk dat de organisatie primair voor zorginstellingen en niet voor ZP’ers is opgericht. Dat leid ik af uit de tekst op de homepage: ‘Steunpunt in de Zorg is een overkoepelend samenwerkingsverband dat opgericht is om zorgorganisaties te adviseren rondom arbeidsmarkt, instroom, uitstroom, flexibiliteit en gebruik van social media‘. Daarvoor wordt een kleine marge gevraagd bovenop het uurtarief van de ZP’er en men werkt verder zonder winstoogmerk. Voor ZP’ers is de bemiddeling en inschrijving geheel gratis. Dat is mooi natuurlijk, maar wat die dienstverlening aan ZP’ers nu precies inhoudt, blijft helaas onduidelijk.

En ik zou ook wel willen weten welke organisaties er in dat samenwerkingsverband zitten…

Maar goed, laten we dan kijken naar de openstaande opdrachten. Dat zijn er 11 waarvan de meeste ongeveer luiden als:

Voor een groot project in Den Haag zijn wij op zoek naar verzorgende IG die gedurende de vakantieperiode wat extra’s wil verdienen. Voor alle diensten (ochtend, middag en avond en weekend) hebben wij mogelijkheden. De werkzaamheden vinden plaats bij de clienten thuis. Tijdstip van aanvang en duur in overleg. Heb jij nog wat extra tijd die je graag wil inzetten voor de zorg laat dan snel van je horen en solliciteer dan door middel van onderstaande knop. Wij nemen dan zsm contact met je op.

Dit lijkt meer op oproepwerk dan op inhuur van ZP’ers. Ander voorbeeld dan voor de omgeving Roosendaal/Bergen op Zoom:

Ben jij de kandidaat die voldoet aan onderstaande voorwaarden, laat dan snel wat van je horen.

Een diploma verzorgende niveau 3 (IG),
Affiniteit met de zorg voor de cliënt (eventueel in de thuissituatie),
Lever een bijdrage aan het zelfstandig wonen en welzijn van cliënten,
Goede sociale vaardigheden en goede schriftelijke en mondelinge vaardigheden,
Professioneel handelen.

Ben je geïnteresseerd solliciteer dan door middel van onderstaande knop. Wij nemen dan zsm contact met je op.

Met zo weinig informatie kan je wel reageren, maar ik denk dat je als kandidaat snel een uitnodiging krijgt om naar Eindhoven te komen in plaats van dat je on-line bericht krijgt. Ik word gesterkt in dit gevoel omdat het reageren op de site ook heel snel kan. Je NAW-gegevens invullen, cv erbij met een motivatie en klaar is Kees.

Maar bij de informatie voor opdrachtgevers lees ik dat alle kandidaten zijn gescreend met hun VAR, referenties en BIG-registratie. Ik vermoed dat dat in een gesprek op kantoor in Eindhoven gebeurt.

Registeren is sprong in het duister

Ik vraag me dan ook af of we hier niet gewoon te maken hebben met een bemiddelingsbureau (zonder winstoogmerk) dat met een website geschikte kandidaten probeert te vinden. Op zich niets mis mee, maar wees daar dan duidelijk over! Verdere informatie over algemene voorwaarden, over privacy ed ontbreken geheel op de site. En ook is het onduidelijk hoeveel interim-opdrachten men bijvoorbeeld op jaarbasis heeft en hoeveel men succesvol bemiddelt. Ook het aantal ingeschreven kandidaten is onduidelijk.

Dus als je je hier registreert is het wel een sprong in het duister. Wie dat wil proberen moet dat zeker doen, maar als ik alles tegen elkaar afweeg, kom ik toch niet verder dan 2M’s. Daarvoor ontbreekt er teveel belangrijke informatie voor ZP’ers helaas…….

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

2 reacties op dit bericht

  1. Mark, Ik lees met veel interesse je artikel over de jobboards. Alleen op de 1e pagina linkt Planet Interim naar je review over steunpuntindezorg ipv naar je review over Planet Interim. Verder een erg handig artikel en bespaard mij veel tijd 😉 Dank!!