"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats: Interimopdrachtenmail net wat minder dan vergelijkbare sites. Beoordeeld met 3M’s

In deze reeks columns bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).
Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:
M = Geen tijd en geld aan besteden
MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Interimopdrachtenmail, zoekmachine naar opdrachten

Vandaag een review van interimopdrachtenmail.nl -afgekort
IOM – na een suggestie van een van de lezers van deze blog. Ik kende deze site zelf nog niet, dus ik ben fris maar eens gaan kijken.

Op de homepage staat: Interim Opdrachten / Freelance Vacatures per mail! 100% gratis.

Stop met eindeloos zoeken op het web! Laat ons gericht zoeken op uw trefwoorden en ontvang een melding via de mail. meer

Dat is natuurlijk een mooi begin. In een paar zinnen duidelijk maken in hoofdlijnen hoe het werkt en wat het kost. Bij de FAQ lees ik dat dit eigenlijk een zoekmachine is die opdrachten van andere sites inventariseert en jou een link stuurt naar deze sites als er iets interessants voor je is gepubliceerd. IOM doet verder niets en zit dus ook niet als bemiddelende partij tussen de opdrachtgever en de ZP’er. Hoe ze wel geld (willen) verdienen staat ook keurig beschreven. Ze willen graag dat er wordt geadverteerd. Maar als ik de site bezoek, is er geen enkele advertentie te vinden op 1 na: Er is een banner voor de site van Zoekeeninterimmer.nl (van Kilroy Productions).

Wie zijn die ‘ze’ eigenlijk? Wie er achter de site zitten is niet makkelijk te vinden. Na wat speurwerk kom ik ook voor IOM uit bij hetzelfde Kilroy Productions uit Epe, maar adres, telefoonnummer en naam van de eigenaar of contactpersoon blijven verborgen. De site schijnt nu 2 jaar te werken kan ik nog achterhalen en trekt maandelijks 4.300 bezoekers. In elk geval weten we nu: Kilroy is here…. Jammer is dat de site geen enkele informatie geeft over aantal opdrachten die de zoekmachine dagelijks vindt op hoeveel verschillende sites en bijvoorbeeld over het aantal ingeschreven professionals.

Het werkt allemaal redelijk maar voegt weinig toe

Je moet je eerst registreren en dan krijg je een eigen dashboard (binnen 1 minuut, wordt beloofd) waarmee je kunt zoeken en notificaties via mail kunt opgeven. Bij mij werkte de registratie pas na 10 minuten. Maar ik kan op de homepage alvast een testje doen door bijvoorbeeld te zoeken op HRM. Maar helaas daar vindt de zoekmachine van IOM geen openstaande opdrachten. Met het woord ‘Finance’ vindt hij er 8, waarvan ik kan lezen dat die van YER afkomstig zijn. De laatste aanvulling is van een dag eerder, dus dat is goed. Het woord ‘ZZP’ levert 3 actuele opdrachten op. Na inloggen worden er praktische tips gegeven voor een goed gebruik van de zoekmachine.

De gebruiksvoorwaarden sluiten enerzijds elke verantwoordelijk- en aansprakelijkheid voor IOM uit, anderzijds wordt gelukkig wel plechtig beloofd dat er niet zal worden gehandeld met onze gegevens. Curieus is de regel dat bij geschillen de rechter in Epe bevoegd is, want voor zover ik weet, is er helemaal geen rechtbank of kantonrechter in Epe…

Op zich werkt de zoekmachine wel, althans dat is mijn indruk. Alleen er zijn ook diverse sites die gewoon het resultaat van hun zoekmachine elke dag publiceren en gratis naar je mailbox sturen als je dat wilt. Dat vind ik net wat prettiger werken. En verder vind ik de informatie over de bronnen en achtergronden net wat minder dan bijvoorbeeld bij de hier besproken 1001-interimjobs, Freelance.nl en Peopleatwork.nl. Die kregen alle drie 4 M’s, voor IOM houd ik het bij 3M’s.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie