"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Gaaf hè, we hebben een 3e Alternatief! Het principe van creatieve samenwerking.

Stephen Covey kennen we allemaal, toch? Hij had kennelijk iets met getallen, getuige zijn management theorieën die in zijn boeken vervat zijn met titels als ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’, ‘De 4 disciplines van uitvoering’, ‘De 8e eigenschap’. En nu dan ook het 3e Alternatief. We vallen meteen maar met de deur in huis: wat is nu weer een 3e alternatief? Wat is er mis met die andere twee en wat is het verschil met een compromis? Als je het niet eens bent met elkaar kom je toch per definitie uit op een compromis? Tijdens de masterclass van Managementboek laat Jan Kuipers, dé Covey-kenner van Nederland, zien dat er meer mogelijk is dan jouw manier of mijn manier. Alles begint met een open, accepterende houding ten aanzien van de ander en het op waarde schatten van diens opvattingen.

Geen compromis en meer dan de gulden middenweg

Bij conflicten houden beide partijen vast aan hun eigen standpunten en hebben dus ook een eigen oplossing. Covey zegt: de waarheid is complex en iedereen bezit een klein stukje. Kunst is om op zoek te gaan naar de andere stukjes. In een compromis krijgt geen enkele partij zijn zin en verliest uiteindelijk dus iedereen. Wie een 3e alternatief nastreeft, zoekt juist naar synergie.

Synergie is beter dan jouw manier of de mijne. Het is een gezamenlijke oplossing die met energie, passie, creativiteit of zelfs innovatie tot stand komt en veel beter is dat de impasse waarin je je aanvankelijk bevond. En dan kun je het nog steeds met elkaar oneens zijn. Maar als je blijft denken in jouw mening en mijn mening zie je vaak maar twee alternatieven voor een oplossing. Terwijl je ook kunt kijken of er een uitkomst mogelijk is die misschien nog wel beter is dan beide opties, die je allebei laat winnen. Die, als je de uitkomst presenteert, je het gevoel geeft; gaaf hè, we zijn eruit, we hebben een 3e Alternatief! Een overwinning MET je omgeving in plaats van een overwinning OP je omgeving.

Het paradigma van synergie en empathie

De weg naar een 3e alternatief bevat vier voorwaarden voor succes. Kenmerken die de drie-alternatief-denkers typeren:
• Ik zie mezelf: besef wat je eigen motieven, vooroordelen en zwakke punten zijn
• Ik zie en accepteer jou: als mens en niet als een stereotype
• Ik zoek je op: er is empathisch begrip, wat gaat er om in hart, geest en ziel van de ander?
• Ik creëer synergie met jou: we erkennen dat er meer is dan twee alternatieven, we komen samen tot een ‘win-winsituatie’.

De kracht van het proces zit in hoe je tegen verschillen aankijkt. Wat doe je: negeren, bekritiseren, tolereren, accepteren, waarderen of vieren. Tot en met tolereren sluit je een compromis, vanaf accepteren ben je in staat om een 3e alternatief te vinden.

Wat levert het je op; we leven nog lang en gelukkig?

Persoonlijk leiderschap begint met het onder ogen zien van je eigen motieven en mogelijkheden. Als je te goeder trouw bent zal je zeker in staat zijn de stappen te zetten naar een 3e alternatief. Maar hoe zit het als je opponent haantjesgedrag vertoont, een directief leider die uit is op de overwinning zónder empathie te tonen? Persoonlijk ben ik van mening dat een 3e alternatief dan geen optie is. Een win-win situatie heeft dan simpelweg geen waarde voor de partijen. Dan heb je nog een eerdere stap te zetten: het verkrijgen van vertrouwen.

Leiderschap is ook je eigen richting bepalen en dat is niet alleen voorbehouden aan (interim) managers. Deze nieuwste en tevens laatste visie van Covey is een uitdaging voor organisaties, maar meer nog voor elk individu. Het 3e Alternatief is geen eureka en zeker niet de garantie op het einde van machtscultuur in organisaties. De Covey-kenner zal het nodige herkennen uit De 7 eigenschappen van effectief leiderschap, vooral ‘denk win-win’ (4e eigenschap) en ‘synergie’ (6e eigenschap). Toch is het een waardevolle verdieping van deze eigenschappen voor mensen die bereid zijn over hun eigen schaduw heen te stappen. En een 3e alternatief is toepasbaar in elke fase van het leven of het nu op je werk, je relatie of thuis in het gezin is. Het kenmerkt zich door een verdieping van de relatie met de mensen met wie je het gerealiseerd hebt. En dat maakt de wereld om ons heen een beetje beter.

Meer lezen?

Het 3e Alternatief, Stephen Covey – paperback editie (ook gebonden verkrijgbaar en als Ebook). Jan Kuipers is directeur van FranklinCovey Benelux (www.franklincovey.nl). FranklinCovey is wereldwijd specialist op het gebied van verhogen van effectiviteit van mensen en organisaties door focus en uitvoering. Kuipers heeft vanuit zijn functie bij FranklinCovey veel ervaring met presenteren over en trainen op onderwerpen als effectiviteit, leiderschap en het realiseren van doelstellingen.

Ook een boekevent bijwonen? Voor meer informatie over de boekevents van Managementboek: www.boekevents.nl

Joke Twigt was jarenlang zelfstandig interim-manager. Zij heeft uiteenlopende opdrachten uitgevoerd bij o.a. overheid, non profit organisaties en financiële dienstverlening, zowel nationaal als internationaal. Zij stapte uit de opdrachtuitvoering en behield connectie met het vak door erover te gaan schrijven. Zij is redacteur interim-management voor ZiPconomy. Daarnaast is zij lid van de redactieraad en auteur bij het (digitaal) vakblad Management & Consulting. Bekijk alle berichten van Joke Twigt