"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats: Jobboard Planet Interim verdient als eerste de volle ‘MMMMM’.

In deze reeks columns bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).
Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:
M = Geen tijd en geld aan besteden
MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Veel opdrachten, uit binnen- en buitenland

Deze keer beoordeel ik een site die ik in december 2011 al een van vijf gezichtsbepalers noemde. Ik was toen al gecharmeerd van wat ik zag. Maar dat was toen geen beoordeling maar meer een globale marktverkenning. Dus vandaag gaan we Planet Interim eens gedetailleerder bekijken.

Op de homepage word ik meteen hartelijk welkom geheten bij ‘het meest complete interim platform voor interim professionals en opdrachtgevers’. Op de homepage is veel informatie te vinden in een logische opbouw. Ik kan inloggen als professional of als opdrachtgever. Ik kan zoeken naar opdrachten ook zonder in te loggen. Ik zie hoeveel opdrachten en hoeveel professionals er in elke categorie staan ingeschreven. En dat zijn er veel, heel veel. Er staan bijvoorbeeld 97 HRM-opdrachten open op 4.123 HRM-professionals. Dat geeft gelijk een stukje inzicht in de marktomstandigheden…

Als ik doorklik naar ‘Management en Directie HR’ dan kom ik bij 13 openstaande opdrachten, die toevallig of niet- allemaal in Engeland worden gezocht. Bij de meeste is geen echte opdrachtgever te vinden of een uurtarief, wel kan ik doorklikken naar de site van de oorspronkelijke plaatser. Maar bij controle op deze externe site blijkt dan wel dat het om openstaande interim-opdrachten gaat met een tariefindicatie van steeds hetzelfde Engelse bureau. Ik heb de indruk dat het om reële opdrachten gaat met een redelijke omschrijving van de opdracht(gever). Ook in andere categorieën valt me op dat er relatief veel buitenlandse opdrachten staan vermeld, in Frankrijk , België, Duitsland en Engeland. Deze site is dus zeker interessant voor de -in de landen om ons heen- zoekende professional.

Freemium model; veel mogelijkheden; transparant verhaal

Bij een opdracht krijg ik opeens een kader te zien, waaruit blijkt dat ik als niet-betalend lid pas na 24 uur kan reageren, terwijl iemand met een abonnement vanaf € 7,50 per maand dat meteen kan doen. Voor betalende leden zijn er nog wat andere voordelen, waarvan ieder voor zich moet uitmaken of hij dat de moeite waard vindt. Dit abonnementen-model zagen we eerder bij Freelance.nl , bij Interim-netwerk.nl en recent bij 1001-interimjobs.nl. Ook interessant om de gehanteerde tarieven van deze sites eens te vergelijken met wat in ruil daarvoor wordt beloofd……

Hoe meer ik bekijk, hoe blijer ik word. Of ik nou wat wil lezen over de contactgegevens of de filosofie, of de FAQ’s of een Prezi wil zien hoe het precies werkt en wat er allemaal kan, het is allemaal vrij eenvoudig te vinden. En ben je van het type die eerst intuïtief op zo’n site aan de slag gaat dan komt het volgens mij ook wel goed met het vinden van je weg. Het is alleen gek dat ik nergens de naam van de directeur (Niels van Berkel) tegenkom, die toch regelmatig op Zipconomy van zich doet horen.

Het is moeilijk om iets te vinden wat ik mis in de grote hoeveelheid mogelijkheden. Teveel mogelijkheden om hier allemaal op te sommen. De kleine letters die alle aansprakelijkheid uitsluiten, zijn er ook bij deze site, maar ik kom geen gekke teksten tegen. En er wordt bijvoorbeeld expliciet op gewezen dat je anonieme profiel op Planet Interim kan worden gebruikt om opdrachtgevers te interesseren. Keurig dus.

Tsja, het moest er een keer van komen. Een site die gewoon lijkt te doen wat hij belooft, veel te bieden heeft voor ZP’ers en op een logische en transparante wijze werkt. Die verdient dus het maximale aantal van 5M’s!

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

6 reacties op dit bericht

 1. Mark, wij zijn erg blij met deze eervolle vermelding. Het sterkt ons om door te blijven gaan met investeren in de site. Het is voor een ieder een lastige tijd door een markt die weinig interim opdrachten kent. Ons doel is om er nog te zijn als de markt weer dynamiek laat zien.

  De opmerking over de oprichter klopt deels, er is echter via http://planetinterim.nl/in-de-media wel een (ondertussen wat gedateerd) interview te vinden voor wie prijs stelt op achtergrondinformatie over wie er achter Planet Interim zit, zie ook deze link: http://planetinterim.nl/resources/PDF/VCV%20Magazine-interview%20Niels.pdf

 2. Hoi Mark,

  Deze site kende ik nog niet.
  Ziet er erg professioneel uit. Site geeft ook nuttige informatie.
  De site moet je wel echt bestuderen voordat je aan de slag kan, maar hoeft geen nadeel te zijn.

  Qua opdrachten:

  -opdrachten zijn wel vaak van dezelfde organisatie.
  -een aantal opdrachten die ik bezocht waren al gesloten.
  -hoog gehalte opdrachten in buitenland.

  Ook vind ik het jammer dat op een jobboard reclame wordt gemaakt.
  Waarom toch als er al geld wordt verdiend met de abonnementen? Vind dit echt een beetje storend.

  Ik vind het een goede site om er naast te hebben.

  Groetjes,
  Marjan

  • @Marjan,

   Dank voor je feedback. Er staat geen reclame op Planet Interim maar wel banners naar (denken wij) voor interim professionals relevante diensten die samen met of voor Planet Interim worden verzorgd door business partners. Bijvoorbeeld Planet Interim Verzekeringen of Payrolling via Planet Interim. Ik denk dat je daar op doelt? Uiteraard vind ik het jammer dat je het als reclame ervaart 🙂

   Verder is Planet Interim een van de meest complete platforms op de markt en het is nu eenmaal zo dat de Nederlandse markt erg dun is momenteel. Dat weerspiegelt zich op onze marktplaats en het soort opdrachten die daar op staan. Dat kan bijvoorbeeld met een jaar helemaal anders zijn….

   Tot slot, we bieden een basis lidmaatschap dat kosteloos is en waarvoor je alle diensten krijgt met soms een achterstand van (maximaal) 24 uur. Er wordt nog geen geld verdiend, wel werken we aan ons verdien model. Daarmee willen we er voor zorgen dat we over een paar jaar ook nog bestaan.

   Met vriendelijke groet,

   Niels van Berkel
   Planet Interim

 3. Na het lezen van dit arttikel met veel enthousiasme een profiel aan proberen te maken. Het gaat allemaal goed totdat ik bij het deel ‘werkervaring’ kom en als het op 1 plek handig is om gegevens uit je LinkedIn profiel te importeren, is het hier wel…. alleen werkt juist op deze plek de importfunctie niet >-( Erg onhandig, dus..

  Verder zou ik het handig vinden als je als gebruiker duidelijk kunt zien hoe ver je in het proces bent: zeker als door de site op voorhand wordt aangegeven dat je met het invullen van een uitgebreid profiel zo’n 30 minuten bezig bent is het handig om een soort voortgangsbalk te tonen.

  Het design vind ik overigens niet erg professioneel en modern. Met name de stijl van de pop-up windows en pulldown boxjes zijn niet meer van deze tijd.

  Kortom, mijn eerste indruk is niet geweldig. Over de inhoud en werking kan ik nog niet oordelen

  • Rick, bedankt voor je aanvullingen. Nou is hetgeen wordt geboden op een inhuursite aan opdrachten en de transparantie hoe dat gebeurt, belangrijker dan de manier waarop je je kunt registreren. Dat neemt natuurlijk niet weg, dat het altijd beter kan. De eigenaar van Planet Interim leest regelmatig dit soort bijdragen. Wellicht gaat hij iets met jouw opmerkingen doen.

 4. @Rick
  Dank voor je input. Ik deel je mening volledig. Dat is de reden dat wij vergevorderd zijn met de doorontwikkeling en upgrade van het technisch framework en de functionaliteit. Zo wordt veel meer optioneel, wordt beter gecommuniceerd waarom je onderdelen dient in te vullen en zal integratie met social media veel beter en uitgebreider worden. Ook inzake het design wordt de site van 2008 naar 2013 gebracht. Kortom (altijd) veel werk aan de winkel om als platform meer toegevoegde waarde te kunnen (blijven) bieden voor je leden en opdrachtgevers.