"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s plaats. Review van IPMarktplaats: M

In deze column bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.
De beoordeling:
M = Geen tijd en geld aan besteden
MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

IPMarktplaats: Weinig informatie, weinig opdrachten

Vandaag een beoordeling van een -volgens mij- nog niet zo lang bestaande site met ZP-opdrachten. De letters IP staan voor ‘Interim-projecten’. De term Marktplaats slaat niet op een inhuur-Marktplaats met mini-aanbestedingen zoals bijvoorbeeld hier recent besproken van het UWV, maar op het feit dat opdrachtgever en ZP’er elkaar op deze site kunnen vinden.

Er is op de homepage buitengewoon weinig informatie te vinden over hoe het werkt en of het geld kost. Wel vinden we mooie zinnen als ‘De kwalitatieve partner voor alle Interim Professionals en opdrachtgevers in Nederland’ en ‘Interim-Projecten is een van eerste online Marktplaatsen in Nederland, waar vraag en aanbod voor flexibele arbeid worden samengebracht’. Ze hadden ook kunnen schrijven ‘Een van de vele online-Marktplaatsen in Nederland’, dus ik ga gauw op zoek naar het onderscheidende van deze site.

Op de homepage vind ik alleen nog een 10-tal recente opdrachten en 4 beschikbare ZP’ers, dus ik ga gauw registreren op zoek naar meer informatie. Het registreren verloopt soepel door een koppeling te maken met mijn Linkedin-profiel, alleen kan ik geen cv uploaden. Dan maar zonder.

Bij het registeren vind ik informatie dat ik als ZP’er moet kiezen uit 3 abonnementen, 1 gratis en 2 betaalde. Met de gratis variant kan ik wel gevonden worden, maar ik kan niet zelf reageren op openstaande opdrachten. Een betaalde kost € 24 resp. € 98 per jaar (excl BTW). Of dat het geld waard is, betwijfel ik omdat er na mijn registratie weinig opdrachten openstaan. Er is verder ook geen informatie te vinden over aantallen opdrachten per maand of het aantal vervulde opdrachten. Hetzelfde geldt ook voor het verschil tussen de 2 betaalde vormen. Ik krijg voor de duurste variant toegang tot flexpools, maar volgens de site zijn die er (nog?) niet en hoe ze werken blijft een mysterie.Verder krijg ik dan een expertise-label, wat volgens de site betekent:

Dit label dient ter indicatie dat:
• de opgegeven referenties zijn gesproken en nagetrokken
• indien er sprake is van een VAR een kopie daarvan in ons bezit is
• checks op naw, kopie ID, BSN, KvK registratie
• kopie van diploma’s en certificaten in ons bezit zijn

Ik vraag me dan wel af of dan mijn expertise is nagetrokken of slechts (een deel van) mijn cv. Maakt het feit dat een aantal van mijn referenties zijn nagetrokken mij tot bezitter van een bepaalde expertise?

Er is verder maar 1 opdracht te vinden van een externe bron, dus ik ben gauw uitgekeken omdat ik ook niet als gratis abonnee kan reageren. Wel kan ik zien dat er 52 inkopers en 215 P&O’ers met mij als vakgenoten staan ingeschreven. Ik zie hun namen en kan ze via Linkedin waarschijnlijk wel vinden, maar waarom zou ik? Ik vraag me af of ik het nou prettig vind dat als ik me ergens heb geregistreerd voor ZP-opdrachten, dat iedereen, ook mijn vakgenoten, kunnen zien dat ik daar ingeschreven sta. Op dit punt is er opeens heel veel transparantie, zonder dat ik dit vooraf wist!

Ik ben verder op zoek gegaan naar informatie over de oprichters, maar verder dan een leuke foto van 12 jonge mensen en één 06-nummer ben ik niet gekomen. In de kleine lettertjes vind ik dat het bedrijf in Rhoon is gevestigd, maar daar moet ik het dan ook mee doen. De algemene voorwaarden doen niet onder voor die van veel andere sites, dus zeer eenzijdig en alle risico’s uitsluitend of bij de ZP’er leggend.

Al met al is deze Marktplaats niet interessant voor ZP’ers want bij zoveel gebrek aan informatie en transparantie met zo weinig openstaande opdrachten, weet ik niet waarom je je hoop, tijd of geld in deze Marktplaats zou moeten steken. Hier past maar 1 conclusie: 1M.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie