"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s plaats. Review van de Marktplaats van het UWV: ‘MMMM’

In deze column bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:

  • M = Geen tijd en geld aan besteden
  • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
  • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
  • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
  • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Openbare aanbestedingen? Extern inhuren!

Vandaag een beoordeling van de moeder aller Marktplaatsen, die van het UWV, die nu al een jaar of 4 operationeel is met inmiddels -naar verluidt- ongeveer 9.000 leveranciers. Een Marktplaats is een platform waarop een overheidsorganisatie die verplicht is tot openbaar aanbesteden, haar externe inhuuropdrachten publiceert. Volgens een strakke maar transparante procedure kunnen leveranciers inzicht krijgen in alle openstaande opdrachten en zij hebben in principe allemaal evenveel kans op de opdracht. Die leveranciers zijn zowel de bemiddelings- en detacheringsbureaus als de ZP’ers. Op deze laatste groep richt ik me in de column. Wat heb je nu als ZP’er aan deze Marktplaats?

Transparantie voorop

Het positieve nieuws is dat vergeleken met veel van de hier al besproken platforms de transparantie en informatie vele malen groter is op deze Marktplaats. Op deze Marktplaats vindt je veel informatie. Alle openstaande opdrachten zijn te bekijken, er wordt precies aangegeven hoe de procedures verlopen en volgens welke planning. Maar ook de gunningscriteria worden vermeld met hun onderlinge zwaarte. En er worden dagelijks inhuuropdrachten op de Marktplaats gepubliceerd in 17 categorieën.

Ook de gunningen zijn openbaar, dus je kunt bekijken wat voor soort opdrachten er aan wie zijn gegund. En alles is geheel gratis.

Openheid met een keerzijde

Volgens de aanbestedingsprincipes verlopen alle procedures. Als je te laat of verkeerd reageert op een opdracht, doe je per definitie niet mee. Persoonlijke vragen over inhuuropdrachten worden geweerd want iedereen moet beschikken over gelijke informatie. Dit betekent dus dat alles digitaal verloopt. En met 9.000 potentiële leveranciers is de concurrentie ook groot waardoor de tarieven van de winnaars meestal aan de lage kant zullen zijn. Dit wordt verergerd doordat het UWV gebruik maakt van maximum-tarieven. Erboven aanbieden mag niet, eronder is zeer verstandig met al die concurrentie. Om dus een kans te maken om uitgenodigd te worden voor een kennismakingsgesprek moet je meer dan een standaard cv met een korte toelichting sturen.

De kleine lettertjes

Jammer is ook dat veel overheidsorganisaties hun Marktplaats gebruiken om in de kleine lettertjes van alles te regelen waar je bij de inschrijving verplicht mee akkoord moet gaan. Zo extreem als bij het UWV heb ik het nog nergens gezien. Je moet hier maar liefst akkoord gaan met 10 verschillende documenten en verklaren dat je ze allemaal hebt gelezen voordat je je kunt registreren. Ik heb maar nagelaten om de inhoud te beoordelen……..

En de registratie is sowieso bij het UVW een taai proces waarbij ze van alles over je ondernemerschap en je bedrijf willen weten. Een echte overheidsorganisatie dus. Als je dan eenmaal geregistreerd bent, kun je je abonneren op die inhuursegmenten die voor jou interessant zijn, zodat je niet telkens hoeft te gaan kijken of er nog nieuwe interessante opdrachten zijn.

Het is ook jammer dat het UWV niet de gegunde tarieven publiceert want dan heb je als leverancier nuttige informatie om te kijken of je het de moeite vindt om veel tijd te stoppen in je aanbieding. En als je gebruik maakt van maximum-tarieven, waarom hanteer je dan als opdrachtgever ook geen minimum-tarieven?

Het werk waard?

Al met al is deze Marktplaats interessant voor ZP’ers als je wilt werken voor het UWV, want ze publiceren bijna dagelijks opdrachten. Jammer dat ze niet wat leveranciersvriendelijker zijn, dat zou wellicht net die 5e M opleveren… Hiermee is deze Marktplaats mij 4 M’en waard.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

3 reacties op dit bericht

  1. Wel jammer dat mijn betrouwbare Mac consequent meldt dat het een gevaarlijke area is, en dat ik dus nooit meer op de Marktplaats kijk sinds ik me als online loopbaancoach heb aangemeld.