"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats. Review Ikki.nl. Jobboard zonder jobs… 1 M.

In deze nieuwe column bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).

Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever.Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:

 • M = Geen tijd en geld aan besteden
 • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
 • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
 • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
 • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

IKKI.nl: Geen opdrachten, geen bestaansrecht

Dit kan de kortste review worden die ik tot nu toe heb gedaan op Zipconomy. Er is in de afgelopen 30 dagen geen enkele freelance opdracht geweest op IKKI.nl. Dat valt al te zien op de homepage, maar ik verkeerde nog in de hoop dat als ik een gratis profiel ging aanmaken ik misschien meer te zien kreeg. Maar helaas, geen enkele opdracht te vinden. En er valt op de site verder ook niets te vinden over het aantal opdrachten uit het afgelopen jaar of wat ik er als freelancer van mag verwachten. Wel de obligate standaardteksten die ik zo langzamerhand heel goed ken: “Ruim aanbod van opdrachten”

IKKI kan je altijd de meest actuele opdrachten van de top van het Nederlandse bedrijfsleven en overheid bieden. Heb je eenmaal die interessante opdracht te pakken, dan houdt de service niet op. Dat valt zwaar tegen dus. Wat ze met die ‘service’ bedoelen blijkt als we doorlezen. Dan blijkt dat ik als freelancer verplicht word om een contract af te sluiten met een tussenbedrijf dat CapitalP ZZPay heet. Die gaat dan mijn gegevens beoordelen en als zij het risico aanvaardbaar vindt, dan mag ik via hen de opdracht gaan uitvoeren. En u begrijpt het al, voor deze gedwongen ‘service’ betaalt de ZP’er € 2,50 per uur.

IKKI is overigens een handelsnaam van Boostr B.V. en is verantwoordelijk voor de exploitatie van de site Ikki.nl (inclusief alle andere internetsites van Ikki bereikbaar via aan deze domeinnaam gerelateerde sublevel domeinnamen). Boostr B.V. is gevestigd te Almere en kantoorhoudende te Landdrostdreef 124, 1314 SK Almere. Er blijkt een lijn met uitzendorganisatie USG waarover ik op de site officieel niets kan vinden. Wel veel uitzendbanen (want die zijn er wel te vinden) van USG en Start People. En toevallig is CapitalP een member of USG People blijkt als ik wat Google. En op bovengenoemd adres zit ook het hoofdkantoor van USG Innotiv. Toevallig allemaal……

Op de site kan je ook bijvoorbeeld een community vinden met interessante IKKI’s, zoals John Herfkens, de algemeen directeur van USG Restart. Ik heb hem meteen een uitnodiging gestart om contact te leggen, want ik heb wel wat vragen aan hem. Gek is dat de standaard-tekst aan hem een uitnodiging is om op IKKI te komen. Gek want daar zit hij toch al op?

Kleine lettertjes om niet vrolijk van te worden

Ook van de algemene gebruikersvoorwaarden word ik niet vrolijk. Wat te denken van dit juridische hoogstandje: Ikki verleent u binnen de grenzen zoals weergegeven in de Algemene Gebruikersvoorwaarden een persoonlijk recht om haar Site en de op haar Site ter beschikking gestelde gegevens en bestanden te bekijken en/of te beluisteren op de wijze en in het format waarop deze gegevens en bestanden op de site van Ikki ter beschikking zijn gesteld, een en ander slechts indien en voor zover dit gebruik is gericht op het leggen van individueel contact met andere gebruikers, het op de Site van Ikki oprichten van gemeenschappen van gebruikers en/of het vervullen van een concrete vacature.

En ook van het privacy-reglement word ik niet vrolijk: Als je pech hebt krijg je er ook nog een hoop reclame erbij. En natuurlijk kunnen we daar zo vanaf met 1 mailtje, maar zou het niet netter zijn om het gewoon netjes te vragen aan elke nieuwe IKKI?

Indien de Gebruiker zich bij Ikki registreert, dan wel een Profiel aanmaakt op de Site van Ikki worden de door hem daarbij verstrekte persoonsgegevens verwerkt met als doel:

 • de (inhoud van de) Site van Ikki en de daarop geplaatste advertenties beter op de wensen en behoeften van de Gebruiker af te stemmen;
 • de Gebruiker te informeren (per e-mail, SMS of ander elektronisch communicatiemiddel) over door Ikki aangeboden soortgelijke producten en diensten,
 • de Gebruiker te informeren (per e-mail, SMS of ander elektronisch communicatiemiddel) over aan de dienstverlening van Ikki gerelateerde zaken die voor de Gebruiker naar het oordeel van Ikki van belang zijn (waaronder updates van de Site van Ikki, (nieuwe) Vacatures en/of Freelance-opdrachten, door (Gemeenschappen van) Gebruikers en/of Opdrachtgevers en/of Ikki georganiseerde events, opleidingsmogelijkheden, werkgerelateerde aangelegenheden etc.);
 • de Gebruiker te informeren over de producten en/of diensten van door Ikki zorgvuldig geselecteerde partners door plaatsing van informatie hieromtrent op de Site van Ikki;

Het lijkt erop alsof ze bij USG in 2009 iets leuks hebben bedacht want er zijn veel onderscheidende functionaliteit en mogelijkheden te vinden. Maar nu er geen opdrachten te vinden zijn, zijn ze alleen vergeten er officieel mee op te houden in elk geval voor freelancers.

En een opdrachten-site zonder opdrachten- hoe goed bedoeld ook wellicht- ja die is niet meer dan 1 M waard…

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

Eén reactie op dit bericht

 1. Kleine aanvulling over de geschiedenis van Ikki. Ikki is ooit voortvarend gestart als community rond ‘werk en ontwikkeling’. Qua look & feel vooral gericht op mensen in de eerste fase van hun carrière. Eind oktober besloot USG om ook de ZZP-markt via Ikki te benaderen. Omdat er al de nodige zzp’ers ingeschreven stonden bij ikki. Een beweging waar ik destijds zo mijn vraagtekens bij zette (zie http://www.zipconomy.nl/2010/10/usg-marktplaats-voor-freelance-opdrachten-ikki-freelance-nader-beschouwd/) De doelstelling was om via ikki opdrachtgevers de mogelijkheid te geven direct en zelf ZZP’ers te werven. Praktijk leerde dat aanvankelijk vooral opdrachten van de USG dochters op stonden (niets mis mee overigens), later werden vooral opdrachten over genomen van Planetinterim (wat m.i. niet echt handig was).

  USG is ten opzichte van de andere grote uitzenders altijd voorloper geweest in zowel het professionals segment als zzp’ers (met natuurlijk veel overlap). Maar via ikki wil het inderdaad niet erg vlotten. USG is momenteel druk doende zijn propositie naar de ZZP-markt te ‘herdefiniëren’. In Belgie maakte Ikki een vliegende start. Juist onder freelancers (daar meer een greenfield), maar ook daar zijn de ikki activiteiten op een laag pitje gezet.