"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Compagnon start franchiseformule voor zelfstandige recruiters. “Alleen doen waar je goed in bent”

HR dienstverlener Compagnon startte onlangs een franchiseformule voor specialisten in werving & selectie en interim. Compagnon wil met deze formule de kracht van het individueel ondernemerschap combineren met de voordelen van een sterk merk en een staande organisatie. “We stellen ZZP’ers in de bemiddelingsbranche met deze formule in staat zich volledig te richten op hun opdrachtgevers”, zegt Frank Roders van Compagnon. ZiPconomy sprak met hem.

‘Als kleine zelfstandige moet je werkelijk alles zelf ontwikkelen en is het moeilijker om impact in de markt te hebben. Een professionele franchiseorganisatie biedt je de ruimte om je volledig te focussen op je vak en je klanten’ zegt Frank Roders van Compagnon, de HR-dienstverlener uit Zoetermeer.

Zzp’ers zoeken toch juist die zelfstandigheid?

“Natuurlijk werk je als zzp’er graag zonder voortdurend toezicht. Maar je wilt  ook je talenten optimaal benutten. Daarom besteden veel zzp’ers bijvoorbeeld hun acquisitie uit aan een bureau. Onze franchisenemers hebben juist een uitgesproken talent voor acquisitie. In onze opzet nemen wij de ‘backoffice’ op ons.”

Waarom neemt Compagnon deze stap?

“Ik zat destijds zelf als zzp’er alleen op een zolderkamer, werkte zonder collega’s, had nauwelijks middelen, onder de bedrijfsnaam ‘Frank Roders’,  die niemand kende. Ik had geen organisatie die voor continuïteit zorgde. Voor mij was dat mede aanleiding om met Compagnon te starten. Inmiddels ben ik hier alweer 12,5 jaar druk mee en hebben we onze formule verder geperfectioneerd. Maar als er destijds een kans had bestaan om in zo’n formule te stappen, als franchisenemer, had ik het direct gedaan.”

Alleen dat doen waar je goed in bent

De tijd is nu rijp voor zzp’ers en franchiseformules?

“Ja, beide zie je momenteel sterk groeien. Werknemers willen meer ruimte, werkgevers meer flexibiliteit. Die ontwikkelingen versterken elkaar. Maar slechts een klein deel van de zelfstandigen is ondernemer pur sang. Zzp’ers doen er goed aan te bedenken waar zij minder goed in zijn of minder tijd aan willen besteden en dat, bij een derde neer te leggen.”

Waarin onderscheidt Compagnon zich van andere franchiseformules?

“Soms leveren franchisegevers alleen een payroll- en CRM-systeem. Dat hebben wij ook, maar bij ons vind je bovendien een werkplek en collega’s. Echte compagnons. Je begint dus niet met niets. Je kunt direct cross-sellen, want er zijn al vele honderden klanten. Daarbij proberen we een franchiseformule te creëren met een cultuur. Daarvoor zoeken we aansluiting bij de geest van ‘The 7 habits’ van Covey, als een gezamenlijk oriëntatiepunt. Zo word je samen meer dan de som der delen.”

Wie zijn er geschikt als franchisenemer?

“Het recruitmentvak heeft sterk onder druk gestaan en stelt hoge eisen. Alleen echte senioren in werving & selectie en bemiddeling van interimmers overleven. Vakspecialisten die toegevoegde waarde leveren aan hun klanten. Juist die mensen staan open voor zelfstandig ondernemen. Bij ons kan dat in een professionele organisatie met een bekende naam.” Voor meer informatie is Frank Roders bereikbaar via roders@compagnon.com en 079-3631680.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie