"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats: Talentenmanagementbank.nl oogt fris, maar veel blijft onduidelijk. Dus maar 1 ‘M’.

In deze nieuwe column bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).

Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:

 • M = Geen tijd en geld aan besteden
 • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
 • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
 • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
 • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Talentenmanagementbank: oogt fris, maar veel blijft onduidelijk

In de editie van deze column een verkenning van de site van de Talentenmanagementbank (TMB). Uw talent, Onze opdracht, De perfecte match!! Transparant, snel en tegen optimale condities, zo staat er letterlijk op de homepage te lezen.

Dat gaan we dus maar eens nader bekijken. De site ziet er op het eerste gezicht fris uit. Op de homepage zie ik dezelfde jonge frisse en lachende mensen met superwitte tanden, die we zo vaak zien op dit soort sites. Alleen deze hebben witte en blauwe kleding aan. Aan de logo’s op de homepage te zien zitten er 4 ziekenhuizen achter. Na wat googlen blijkt dat ze allemaal in Brabant gevestigd zijn. Het zou mooi zijn als ze dat op de site zouden melden want je zult maar in Friesland wonen, je net hebben geregistreerd en dan erachter komen dat er alleen opdrachten van 4 ziekenhuizen in Brabant op staan.

Maar zoals dit punt onduidelijk blijft, blijft eigenlijk alles op deze site onduidelijk. Elementaire informatie over wat voor soort aanvragen je er kunt vinden, hoeveel aanvragen er op staan, hoeveel er zijn afgehandeld in welke periode, het ontbreekt totaal. ‘De Talenten Management Bank is een combinatie van een mobiliteitsconcept en een virtuele marktplaats waar vraag en aanbod van Talenten samenkomen’ zo luidt de uitleg op de homepage. Ronkende taal voor arbeidsmarktspecialisten, maar of een eenvoudige ZZP’er dit nu begrijpt?

Maar je kunt je gelukkig gratis registreren dus dat heb ik gedaan. En -gelukkig- er zijn wel veel invoervelden, maar die zijn niet verplicht, dus ik ben binnen 5 minuten geregistreerd en kan inloggen. Grappig is deze waarschuwing vooraf: LET OP: U ontvangt automatisch een email met uw logingegevens. Deze heeft als onderwerp ‘Your Cordys Process Factory Account Credentials’. ‘Als je nou een heel platform kunt ontwerpen, kan je dan ook niet zorgen voor een normale mailtekst?’ denk ik dan. Maar deze tekst geeft wel aan dat het platform wordt geleverd door Cordys uit Putten. Je kunt het platform ook bereiken via www.xternplaza.nl. Ik krijg ook stellig de indruk dat de techneuten het hier hebben gewonnen van de P&O’ers van de ziekenhuizen. Want op heel veel pagina’s vind ik de waarschuwing dat als ik niet kan inloggen of een wit scherm zie, ik de verkeerde browser(versie) gebruik. Maar goede informatie over wat ik hier kan vinden en hoe het werkt, ontbreekt. En een adres of telefoonnummer ontbreekt ook. Het enige wat we kunnen lezen is dat er een ‘poolmanager’ is die Bob heet. Bij hem komt de mail terecht. En nu maar hopen dat Bob P&O’er is en geen techneut… Inhoudelijke vragen gaat hij slechts beperkt beantwoorden, zo staat er want ‘alle informatie staat in de aanvraag en iedereen krijgt vooraf gelijke informatie’.

Na het inloggen wordt het niet veel beter

Helaas, na inloggen blijkt dat er net zo weinig informatie is te vinden als op de homepage. Ik zie dezelfde invoervelden en nog veel meer die ik net niet hoefde in te vullen. Die moet ik nu alsnog invullen om mijn profiel compleet te maken. En als mijn profiel niet compleet is, dan kan ik niet reageren, zo valt er te lezen. Maar voordat ik dat ga doen, ga ik eerst eens kijken naar openstaande opdrachten: 0. Jammer, dan maar naar de afgeronde opdrachten: 0! Kortom, er is op de site niets te vinden over welke opdracht dan ook. Zouden er ooit opdrachten zijn geweest of zouden ze alles met eigen medewerkers oplossen? In de toelichting op de homepage staat te lezen dat na invulling van mijn profiel mijn gegevens worden gematched met nieuwe aanvragen. Ik lees dat ik dan een mail krijg van de ‘Cordys process factory’ en dan ‘word ik vanzelf geïnformeerd’. In de toelichting valt het volgende te lezen: Bij elke vacature is vooraf bekend aan welke gunningcriteria de aanbieders moeten voldoen. Alle criteria worden gematcht op basis van de gegevens uit de aanvraag en die van de kandidaat volgens objectieve matchingscriteria. De beste 3 gematchte kandidaten zullen vanuit de TMB worden benaderd voor een afspraak met de manager. Niet complete aanmeldingen of niet passende worden meteen afgewezen.

Eindelijk duidelijke taal! En erg eenzijdig ook helaas. Ik moet wel in mijn profiel aangeven wanneer ik wil werken, hoeveel uur, mijn uurtarief, welke functies etc. Men wil veel van mij weten om mij ‘objectief te kunnen matchen’. Een persoonlijke toelichting geven of een op maat gesneden profiel per opdracht indienen, dat hoeft niet van de TMB. Gewoon afwachten of je ooit ‘objectief gematched wordt’. En liever geen vragen stellen aan Bob! Tijdens het inloggen ben ik ook nog eens verplicht akkoord gegaan met de algemene voorwaarden, die in een heel klein kadertje te lezen zijn met veel scrollen. Na lezing blijkt dat het 8 pagina’s zijn met allemaal teksten dat de zelfstandige niets mag en veel moet, en dat TMB niets hoeft en alles mag. Over privacy wordt helaas nergens gerept.

Mijn goede collega Hugo-Jan Ruts heeft in september 2011 op deze site het initiatief van deze TMB toegelicht. Toen reageerde ik dat het een interessant initiatief was maar ook dat ik nog veel vragen had. Nu we een half jaar verder zijn, concludeer ik dat deze site absoluut zonde is van je tijd. Zelfs als er opdrachten op zouden staan heb ik er weinig vertrouwen in. Mijden dus en daarom slechts 1 M.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

2 reacties op dit bericht

 1. Hoi Mark,

  zou je ook eens kunnen kijken naar?

  -freelanceopdrachtenbank.nl
  -ikki.nl
  -ininterim.nl

  Groetjes,
  Marjan