"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s plaats. Vandaag review van Opdrachten.nl: “MM”

In deze nieuwe column bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).

Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:

 • M = Geen tijd en geld aan besteden
 • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
 • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
 • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
 • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Opdrachten.nl: niet meer dan 2 M’s

*** UPDATE: deze site is in nov. ’12 opnieuw beoordeeld en kreeg toen een upgrade naar MMMM. Zie voor die beoordeling dit artikel. *** 

In deze eerste column waarin ik websites bespreek met opdrachten voor ZP’ers, begin ik met een die misschien wel het mooiste webadres heeft wat je kunt bedenken: www.opdrachten.nl. In een overzichtelijke lay-out doet deze site niets anders dan opdrachtgevers en opdrachtzoekers een platform bieden om elkaar te vinden.

De site richt zich op zakelijke dienstverleners die hun opdrachten bij de opdrachtgever vervullen of vanuit kantoor. Het niveau varieert volgens eigen zeggen van secretarieel tot management. Op het moment van bezoeken staan er per dag zo’n 20 opdrachten open. Een groot deel is ICT-gerelateerd, maar er staan ook opdrachten in andere categorieën open.

Opdrachten.nl maakt een onderscheid tussen interne en externe opdrachten. Onder de eerste categorie verstaat men de opdrachtgevers die zelf hun opdracht hebben geplaatst op de site. Onder externe opdrachten verstaat men opdrachten die Opdrachten.nl zelf van het web heeft gekopieerd en op de eigen site heeft geplaatst. Er is overigens ook geen verplichting voor opdrachtgevers om ‘interne’ opdrachten uniek te laten zijn. De kans is dus groot dat deze ook op andere plaatsen op het web te vinden zijn. Sterker nog, het is mogelijk om als bemiddelaar een opdracht van elders te kopiëren, die gratis te kopiëren naar Opdrachten.nl en dan te kijken of er geschikte kandidaten reageren, die je dan als bureau aanbiedt bij de echte opdrachtgever.

Wat goed is aan de site is dat hij geheel gratis is voor ZP’ers (en opdrachtgevers). Er is alleen voor ZP’ers een Pro-abonnement mogelijk dat tijdelijk € 19,95 ex BTW kost. Hoe lang tijdelijk is en wat het daarna kost, staat er niet bij helaas. Wat biedt een Pro-abonnement? De opdrachtgever krijgt jouw reactie als eerste te zien, maar onduidelijk is wat hiermee precies wordt bedoeld. Verder krijg je als Pro-lid de naam van de opdrachtgevers te zien en kan je ook reageren op de externe opdrachten. Dit betekent dus dat je als gratis lid alleen kan reageren op de interne opdrachten en ook dat je dan nog steeds niet weet wie de opdrachtgever is. Je reactie met bijvoorbeeld je cv kan je uitsluitend via de site indienen. Verder zijn er wat kortingen die je als Pro-lid krijgt bij 3 bedrijven, maar veel houdt dit niet in.

Weinig transparantie

Voeg hieraan toe dat Opdrachten.nl op diverse manieren uitlegt niet als bemiddelaar te mogen worden gezien en dat het aan beide partijen is om elkaar te vinden en te contracteren, en er ontstaat een beeld van een platform waar je maar moet afwachten of je nog wat hoort van je (anonieme) opdrachtgever.

Ook vind ik het niet juist dat opdrachtgevers wel een beoordeling kunnen geven van de ZP’er die voor hem heeft gewerkt (onduidelijk is hoe dit precies werkt), maar andersom kunnen ZP’ers hun reactie over de opdrachtgevers nergens kwijt.

Wat ook jammer is, dat de mensen achter de site zich niet kenbaar maken. In de algemene voorwaarden vinden we een Freelance Enterprise bv met het Handelsregisternummer erbij. Maar nergens een telefoonnummer, postadres of namen van mensen te vinden.

Tot slot nog een ander punt van kritiek: Uit het privacystatement blijkt dat in principe gegevens van kandidaten niet aan derden worden gegeven, maar zij kunnen wel worden gebruikt voor ‘interessante aanbiedingen’ van Opdrachten.nl zelf of van derden. Van dit soort koppelverkoop die ook nog eens verstopt zit in de kleine lettertjes houd ik niet.

Al met al genoeg reden om Opdrachten.nl met niet meer dan 2 M’s te belonen.

*** UPDATE: deze site is in nov. ’12 opnieuw beoordeeld en kreeg toen een upgrade naar MMMM. Zie voor die beoordeling dit artikel. ***

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

8 reacties op dit bericht

 1. Geachte heer Bassie,

  Hierbij een bericht van Jan Kraaijeveld, directeur van Opdrachten.nl.

  Bijzonder om het spits af te bijten in een review van marktplaatsen met opdrachten.

  U kaart een aantal relevante verbeterpunten aan. Waarvoor dank.

  Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de nieuwe Opdrachten.nl website waarin wij het merendeel van uw aandachtspunten zullen verwerken.

  In uw review staan echter ook, zoals inmiddels al telefonisch met u besproken, een aantal onjuistheden en aannames die onze website tekort doen.

  Daarnaast is ons bezwaar op uw review, dat u Opdrachten.nl voornamelijk heeft beoordeeld op basis van de informatie die u op onze website heeft aangetroffen of juist niet heeft aangetroffen.

  Echter u heeft Opdrachten.nl niet actief als gebruiker getest. Niet als Pro gebruiker en zelfs niet als Standaard gebruiker.

  Een juiste beoordeling, met een daaraan gekoppeld uitgesproken advies, van bijvoorbeeld een auto wordt ook niet gedaan door voornamelijk de catalogus door te nemen en een rondje om de auto heen te lopen.
  Het feitelijke doel van de website van Opdrachten.nl (vanuit de professional gezien) is een opdracht vinden. Dit neemt u echter niet mee in uw beoordeling, omdat het niet getest is.

  Samengevat: wij zijn op basis van bovenstaande informatie dan ook van mening, dat een dergelijke beoordeling, en het daarbij behorende aanstotende advies, niet passend is.

  Daarnaast hebben wij nog opmerkingen over het ranking/beoordeling systeem. Het systeem gaat ervan uit, dat er vergelijkingsmateriaal is (lees: reviews van andere marktplaatsen met opdrachten), echter dit is niet het ge val, omdat Opdrachten.nl op dit moment als enige beoordeeld is. Een ranking van bijvoorbeeld MMM (= Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht) zouden wij dan ook al niet kunnen krijgen in dit stadium…

  Voorwaarde bij een dergelijk ranking systeem (onderling vergelijken) is overigens, dat er een bestendige gedragslijn moet worden gehanteerd met betrekking tot het in de toekomst beoordelen van andere marktplaatsen voor opdrachten. Met andere woorden: er kan nu, uit oogpunt van objectiveit, niet meer worden afgeweken van de ingeslagen weg (concreet: het niet actief gebruiken van de website) waarop de websites worden beoordeeld en met elkaar worden vergeleken. Vergelijking op basis van criteria die voor ons overigens niet helemaal duidelijk zijn en bovendien, naar onze mening, niet zwaarwegend genoeg zijn om dergelijke adviezen te geven.

  Doel van onze website is overigens, dat de professional een opdracht vindt. Dagelijks worden er tussen de 30-60 relevante opdrachten op http://www.opdrachten.nl geplaatst en vinden professionals via ons platform ook daadwerkelijk een opdracht. Dit zal met onze nieuwe website, die wij over een aantal maanden lanceren, alleen nog maar toenemen.

  In ons telefonisch onderhoud dat wij inmiddels hebben gehad gaf u aan, dat wanneer wij de ontbrekende informatie wel op onze website hadden weergegeven, de website waarschijnlijk een hogere waardering had gehad. In ieder geval goed om te vernemen.

  Met vriendelijke groet,

  Opdrachten.nl
  Jan Kraaijeveld
  Directeur

 2. Hallo Mark,
  Zojuist je review over Opdrachten.nl gelezen. Ik heb me op deze site aangemeld en ben pro-abonnementhouder, maar ondanks mijn inschrijven op verschillende opdrachten ook niet tevreden met deze site, kan nog heel wat verbeteren. Ga je ook een onderzoek doen naar het Interimnetwerk? Daar ben ik nog veel meer benieuwd naar! Succes! Thea van Leeuwen

 3. Hoi Mark,

  Mooi initiatief ! Je raakt veel essentiele zaken die van belang zijn om het vertrouwen te winnen van ZP-ers en opdrachtgevers.
  Voor internationale opdrachten vind ik http://www.odesk.nu een voorbeeld van transparantie en efficient werven en inzetten van extra capaciteit. Vooraf duidelijkheid over de marge, bij openstaande opdrachten is het aantal reakties en sollicitatie gesprekken zichtbaar voor iedereen, tijdens de uitvoering een automatische urenregistratie, of op basis van vaste prijs, met wekelijkse authorisatie, de financiele afhandeling efficient met digitale facturen en betaling via creditcard. En bij het beeindigen van het contract de beoordeling van en door zowel de professional als de opdrachtgever op een aantal faktoren middels sterren.

  groet, Robert

 4. Hallo Mark,
  Interessante observaties in je review. Je moet inderdaad op een flink aantal zaken letten voordat je tijd en geld besteedt / verspilt aan zulke sites. Er zijn best veel van die bemiddelingssites. Ik ben benieuwd naar de volgende reviews.
  Groet, Michiel

 5. hoi Mark,

  Idd goed initiatief. Pas recentelijk ZZP-er en was mezelf al aan het orienteren op de diverse marktplaatsen en portals. Kijk uit naar de volgende reviews.

  Heb mezelf aan aangemeld bij “Talenten mangement bank” voor ziekenhuizen in Zuid Nederland (http://www.xternplaza.nl/inschrijven.html) Ben benieuwd wat je hiervan vindt.

  Vraag me toch af of dergelijke portals in zijn algemeenheid werken en of je als zzp-er het hier nu van moet hebben.

  Groetjes,
  Driek

 6. Suggesties voor nieuwe sites en platforms zijn welkom en neem ik mee voor komende reviews.
  Dank voor de tips en suggesties!

 7. Wanneer kunnen we een reactie verwachten op het commentaar van de heer Kraaijeveld? Lijkt me wel zo netjes.

  Klopt het dat de website op afstand is beoordeeld? Dwz: is deze website beoordeeld zonder dat je je als gebruiker hebt geregistreerd? Schokkend..

  • Dag David,

   Ik beoordeel alle sites van buiten én van binnen, als ik tenminste gratis kan inloggen. Dat is dus hier ook gebeurd. Vervolgens kijk ik wat er wordt beloofd of aan verwachtingen wordt gewekt en hoe eea af te wegen tegen wat er feitelijk op dat moment wordt aangeboden op zo’n site. Transparantie en een goed inzicht geven in wat je als ZZP’er mag verwachten vind ik belangrijk, evenals redelijke algemene voorwaarden en weten wie er achter de site zit.

   In de reactie van de leverancier wordt heel veel gezegd, waar ik het niet mee eens ben. Maar deze column is hier niet voor bedoeld, dus laat ik het hier verder bij.