"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

HR op volle toeren

Afgelopen televisieseizoen nam Ali B ons weer mee achter de schermen van muzikaal Nederland. Elke aflevering koppelde hij een ‘gouwe ouwe’ artiest aan een bevriende rapper met als hoogtepunt dat rappers en ‘gouwe ouwe’ elkaars bekendste nummer, in een persoonlijke remake, ten gehore brachten. Elke keer werden artiesten, rappers en publiek geraakt. Authentiek, eenvoudig en succes verzekerd. Een echte succesformule en kijkcijfer hit. Bestaan dit soort succesformules ook in het bedrijfsleven? Behalve dat we natuurlijk zielsproducten, zoals muziek en schilderkunst, niet 1 op 1 kunnen vergelijken met producten van ‘de werkvloer’ denk ik van wel. Zo’n zelfde succesformule ontstaat ook als je werkt met best practices.

In mijn eigen praktijk heb ik me vooral verdiept in best practices op het gebied van HR, echter ik zie dat dit ook voor andere terreinen geldt. In veel gevallen kun je de hits van intern ook extern uitrollen. Veelal is dit nog een onontgonnen terrein binnen HR. Met name in de huidige crisis focust HR zich terecht op andere relevante (HR)zaken.

Wat is een best practice?

Een best practice is volgens bijvoorbeeld wikipedia een techniek, werkmethode, proces of activiteit die zich als effectiever heeft bewezen dan enige andere techniek of methode. In mijn ogen is een best practice een bewezen succesformule bij organisatie x die ook succesvol kan zijn bij organisatie y. Let op: het kan succesvol zijn, omdat de context, randvoorwaarden en kritische succesfactoren ook bepalend zijn. Indien daaraan wordt voldaan dan hoef je als organisatie niet weer het wiel opnieuw uit te vinden. De kinderziektes zijn eruit en dus is succes verzekerd. Risicoloos delen en vermenigvuldigen. Er ligt een wereld voor ons open.

Criteria waaraan een best practice op HR gebied moet voldoen

Er zijn vele terreinen waarop best practices bestaan en worden ontwikkeld. Op het gebied van HR is onderstaand lijstje m.i. een goede graadmeter voor succes:

  • Gerelateerd aan de HR Trend
  • Award winning
  • Trending topic (gevestigd of in wording).
  • Eventueel wetenschappelijk bewezen.
  • Kosten verlagend of performance verhogend.
  • HR directeur c.q. owner/sponsor is een veelgevraagde spreker hierover.

Een voorbeeld dicht bij huis is natuurlijk de alom bekende Marktplaats. Ooit een interne hit van ABN AMRO door het bedrijf Brightbox HR vermarkt aan o.a. UWV, Havenbedrijf Rotterdam en de NS. Inmiddels niet meer weg te denken uit inhuurland. Daarover in een volgend artikel meer.

Finest 50

De komende periode wil ik een aantal best practices in HR met jullie delen. Telkens zal ik ze langs bovenstaande lat leggen. Jungleminds (internetadviesbureau) publiceert elk jaar een leuk boekje met de Finest 50 best practices op het gebied van internet. Zou leuk zijn om ook op HR gebied een Finest 50 lijst te ontwikkelen met elkaar. HR op volle toeren.

Sjoukje Wynia is econoom en heeft sinds begin 2011 haar eigen strategisch adviesbureau WYNIA & CO. WYNIA & CO voegt waarde toe op het snijvlak van HR en Inkoop. Haar klanten bevinden zich vooral in de financiële en zakelijke dienstverlening en in de zorg. Daarnaast is zij een van de ondernemers achter WeShareTalent, het B2B netwerk voor de uitwisseling van kennis en talent tussen organisaties. Bekijk alle berichten van Sjoukje Wynia

3 reacties op dit bericht

  1. Je hebt mij nieuwsgierig gemaakt naar de best practices. Ik zie uit naar je volgende bijdrage!

  2. Sjoukje een mooi initiatief wat past bij de moderne tijdsgeest van delen van informatie en kennis. Ik ben er van overtuigd dat juist dit soort initiatieven er voor gaan zorgen dat wij als BV Nederland sterker uit de recessie gaan komen dan voorheen. De kracht van het delen ligt bij velen echter doen het er helaas zo weinig. Ik draag graag mijn steentje bij aan dit initiatief. Groet Edwin

  3. Waar je in retailland en de meer commerciele kanten van een bedrijf vaak ziet dat een best practice van een concurrent direct gekopieerd wordt zie je aan de stafkant van ondernemingen dat dit vaak juist niet gebeurt omdat (dat is dan de redenatie) de eigen organisatie zo anders is. Prima blog onderwerp dus dat ook de stafafdelingen als HR afdeling en Finance in beweging moet gaan krijgen richting het gebruik van best practices.