"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nyenrode Congres Flexibilisering van de kennismarkt. Liveblog #1: Rinnooy Kan investeren in kennis cruciaal.

De  Nyenrode Business Universiteit en Vereniging Nyenrode Kring Interim Management organiseert vandaag het congres “Flexibilisering van de kennismarkt'”. Onder de bezielende leiding van Leo Wilvliet (hoogleraar Interim Management aan Nyenrode) en Peter Beerten  en Bard Dolmans (bestuursleden van de Vereniging Nyenrode Kring Interim Management) is een interessant programma samen gesteld. Naast een aantal gezaghebbende keynote speakers, waaronder Rinnooy Kan en de Indiase management consultant, econoom en journalist Chetan Sharma, wordt er in verschillende parallel-sessies dieper in gaan op veranderingen in de markt. Veranderingen die spelen voor organisaties, voor bureaus en voor interim professionals.

Hier op ZiPconomy zullen wij via een aantal korte ‘live-blogs’ vandaag direct verslag doen van de presentaties en discussies.

“ZZP zijn de voorlopers in de innovatie van de arbeidsmarkt”

SER voorzitter Alexander Rinnooy Kan opent het congres. Het eerste Nederlandse woord dat hij moet gebruiken is ‘ZZP-er’. Om maar aan te geven hoe Nederland voorop loopt in de flexibilisering van de kennismarkt.  De verschuivende internationale economische verhoudingen, die de SER momenteel in het kaart aan het brengen is, laat natuurlijk zien dat de internationale context fors aan het veranderen is. De kennismarkt is en zal het concurrentie voordeel van Nederland zijn, maar dat vergt wel veel inspanning. Zowel vanuit overheid als vanuit het bedrijfsleven. We zijn die wel voorsprong aan het verliezen, stelt een bezorgde Rinnooy Kan. Zo geeft de publieke sector steeds minder uit aan onderzoek. Naast de verantwoordelijkheid van overheid en bedrijfsleven wijst Rinnooy Kan ook op de verantwoordelijkheid van de individuen, zoals de zelfstandige professionals.

Rinnooy Kan ziet een aantal trends als het gaat om ZZP’ers. Het aantal groeit, ze worden jonger, meer vrouwen, meer diversiteit, ook in type functies. Ze werken in toenemende mate werken ze samen. Een deel is ‘gedwongen ZZP’ers’, dat is niet goed, maar volgens Rinnooy Kan is deze groep niet groter dan 5%.

Er is een stille revolutie op de arbeidsmarkt gaande, Linde Gongggrijp (ook SER) schreef hier onlangs op ZiPconomy al over. Flexibilisering gaat door. Dat kan wel op gespannen voet staan de noodzaak tot blijvend investeren in kennis. Zo zal de toegang voor ZZP’ers richting georganiseerd  ‘permanent onderwijs’, bijvoorbeeld via de O&O-fondsen, verbeterd moeten worden. Ook structuren rond pensioen en arbeidsongeschiktheid zullen moeten veranderen. De ‘shift’ op de arbeidsmarkt is er en blijft er. Dat vraagt om het herdefinieren van termen als ‘flex’ en ‘zekerheid’. Niet dat dat een eenvoudige discussie is, weet Rinnooy Kan.

Andere sprekers en presentaties congres: 

Liveblog #2 Congres Flexibilisering Kennismarkt. Cijfers over de interim markt.

Liveblog #3: Rol van technologie voor de professionele dienstverleners

Liveblog #4. Kleinschaligheidsrevolutie. Leen de Waal over de nieuwe ordening in de economie.

Liveblog #5 Hopmans (Randstad): “Vaste mensen in vaste banen zijn het probleem van morgen”

Liveblog #6. Leo Witvliet sluit Congres Flexibilisering Kennismarkt af. “Het gaat om de vraag. Luister ipv het antwoord te willen geven”

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

  1. […] woonde ik het congres ‘Interim management en de flexibilisering van de kennismarkt’ van Business Universiteit Nyenrode bij. Ik oogstte daar de volgende trends en constateringen […]