"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Liveblog #6. Leo Witvliet sluit Congres Flexibilisering Kennismarkt af. “Het gaat om de vraag. Luister ipv het antwoord te willen geven”

Het is natuurlijk aan initiator van dit congres over de Flexibilisering van de Kennismarkt Leo Witvliet zelf om deze mooie dag te af te sluiten. Witvliet, hoogleraar Interim Management aan Nyenrode, gaat de zaal rond met een microfoon. De ‘vraag’ staat centraal, niet het ‘antwoord’, waarmee Witvliet zorgt dat er vooral ook geluisterd wordt naar de vragen en geen stokpaardjes als antwoorden te horen zijn.

Een paar van die vragen vallen op. Een lid van de OR van DAF-trucks was vooral geïnteresseerd waar de drijfveren van ZZP’ers? (boeiend dat deze vraag uit een dergelijk gremium komt). “Waarom houdt HR zich toch niet bezig met inhuur?’. “Hoe krijgen we het lijnmanagement geïnteresseerd in de flexibilisering van de arbeidsmarkt’, “Hoe verbind je de vaste kern met de flexibele schil”.

Witvliet ziet zelf het vraagstuk (paradox) dat zelfrealisatie en individualisatie gaan niet werken als het niet in gezamenlijkheid wordt ingevuld. En hoe kan je, als individu en als organisatie, je verantwoordelijkheid nemen om een rol te spelen in deze maatschappelijk discussie. Hij kondigt daarom ook aan dat Nyenrode ook in 2013 weer een soortgelijk congres organiseert, in co-creatie met andere partijen.

Als afsluiting stelt  Witvliet dat het vak interim management opnieuw uitgevonden moet worden. Het gaat niet meer om teren op oude kennis en ervaring. Oplossingen brengen is niet meer het vak, het gaat om leren omgaan met onzekerheden. Om de kunst van het tussen beiden komen. En lastige vragen kunnen en durven stellen….

Het was een mooie dag, en nu aan de bekende netwerkborrel.  

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht

  1. Inge, bedankt! Was leuk om te doen. En gelukkig wordt het, gezien de bezoekersaantallen, ook gewaardeerd…