"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Interim-management bureau InterExcellent gaat samenwerken met Bakkenist. Toverformule of beren op de weg?

Interim-management bureau InterExcellent gaat intensief samenwerken met organisatie adviesbureau Bakkenist. Volgens een persbericht werken beide bureaus al vaker samen. Ze ervaren dat klanten een partner willen die medeverantwoordelijkheid neemt bij het aangaan van hun steeds complexere en urgente uitdagingen.
.
Lucas van Meer, voorzitter van Bakkenist: “Onze klanten zijn steeds minder op zoek naar ‘het beste advies’ of ‘de juistepersoon’. Met de krachtenbundeling kunnen we gezamenlijk nog beter inspelen op de wensen van onze klanten en onze marktpositie verder versterken. Geert-Jan Poorthuis, partner bij InterExcellent vult aan: “Onze toegevoegde waarde bestaat er in om als ‘gezamenlijk bureau’ één oplossing te bedenken én uit te voeren. Die oplossing moet nadrukkelijk beter zijn dan de opdrachtgever zonder externe expertise had kunnen bereiken. Dat vraagt om één aanspreekpunt en een combinatie van factoren. Zoals inhoudelijke deskundigheid, creativiteit en marktkennis om de geschikte aanpak te ontwikkelen, inclusief het draagvlak. Met aansluitend de perfecte bemensing om de verbetering succesvol in te voeren.”
.

Toverformule, of zijn er beren op de weg?

InterExcellent splitste zich twee jaar geleden af van bureau Ebbinge. Naar verluidt om dat er te weinig synergie werd ervaren in het samenwerken met de werving & selectie praktijk. De verdienmodellen tussen beide disciplines lopen ook nog al uit een.
.
De samenwerking tussen een interim-management bureau en een organisatieadviesbureau ligt op zich voor de hand. Het is in ieder geval een manier voor InterExcellent om een differentiatie keuze te maken in een branche die het moeilijk heeft. In die zin past het in de markttrends en -thema’s voor bureaus zoals ik die in januari beschreef. Bureaus moeten kiezen voor onderscheid in plaats van allemaal ongeveer hetzelfde doen.
.
Hoe voor de hand liggende de samenwerking tussen interim management en organisatieadvies ook is, de praktijk blijkt weerbarstiger. Menig gerenommeerd adviesbureau heeft de afgelopen 10-15 jaar ook een interim management tak opgestart. Zelden is die tak uitgegroeid tot een grote activiteit. De interne samenwerking met de adviestak komt maar lastig van de grond. Een paar oorzaken: Cross-selling blijkt binnen inhoudelijk gedreven bureaus een lastig fenomeen; doorgewinterde, methodisch geschoolde, organisatie adviseurs kijken niet altijd even positief naar de – in zijn algemeenheid – wat opportunistische  interim-managers; de adviseurs zijn in de regel in vast dienst, de interim managers juist niet; en het verdien model tussen beide activiteiten is heel anders. We zullen gaan volgen of InterExcellent en Bakkenist deze beren op de weg weten te omzeilen.
Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts