"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De nieuwe CEO

Steve Jobs treed terug als CEO van Apple. Belangrijk nieuws, aangezien Apple recent dus het duurste bedrijf ter wereld is geworden, meer geld heeft dan de Amerikaanse overheid en meer waard is dan de 35 grootste banken in Euroland.

Toch is het niet direct nieuws voor HNWb, behalve dat ik graag even wil kijken naar ‘leiderschap’, want daar kan je bij Jobs veel van leren.

Er spelen bij het vertrek van Jobs twee interessante fenomenen waarvan ik denk dat het leuk is die even te belichten. Tenminste, ik kijk er nu naar vanuit wat ik uit de media hoor en neem dat voor waarheid aan, dat is natuurlijk ook een risico.

Hij vertrekt als CEO

Het eerste wat je leest is dat hij vertrekt als CEO, maar niet bij Apple. Zoals zijn brief die op marketingfacts ook staat leest: I hereby resign as CEO of Apple. I would like to serve, if the Board sees fit, as Chairman of the Board, director and Apple employee.

In andere woorden: ik ben niet meer de grote baas, maar wil wel betrokken blijven. De leider Steve Jobs is dus nog wel bij Apple, alleen de CEO niet. Een leider hoeft niet de baas te zijn, sterker nog, vaker is hij dat niet dan wel.

Zijn opvolger

Zijn opvolger is Tim Cook, de huidige COO die hem al enkele keren tijdens ziekte langdurig vervangen heeft. Tim Cook lijkt een tegenpool te zijn. In het artikel op nu.nl wordt hij omschreven als: Volgens directe medewerkers is Cook de tegenpool van zijn voorganger: hij wordt omgeschreven als kalm, vriendelijk en zeer gezond.

Dit is erg interessant en ik denk een uitstekend besluit en wel om een aantal redenen.

Ten eerste: de leider Steve Jobs blijft. Een groot ego als CEO zou problemen kunnen geven met het natuurlijke leiderschap van Jobs.

Ten tweede: het bedrijf is niet meer hetzelfde als toen Jobs (voor de tweede keer) begon. Het was bijna failliet. Het is nu het duurste bedrijf ter wereld. Nu geloof ik niet in consolideren, maar doorgaan met een mindere variant van Jobs (en laten we eerlijk zijn, iedereen die nu bij Apple zou komen is een mindere variant) doet denk ik meer schade dan een radicaal ander persoon.

Ten derde: Jobs opvolgen is een crime natuurlijk. Iedereen vergelijkt je met hem, tenzij je niet te vergelijken bent. Door een zo volledig ander karakter te kiezen vrijwaren ze hem van de vergelijkingen en geven ze hem de kans om een eigen imago op te bouwen.

Persoonlijk denk ik dat ze hiermee een heel slim besluit nemen. De koers keldert natuurlijk, maar dat wisten we al, die hangt veel om Steve Jobs. Of Jobs gelijk heeft (en ik in het een slim besluit noemen) zal de tijd leren.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts