"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Klaar voor de toekomst

Hier op HNWb schrijven wij regelmatig over de toekomst. Welke ontwikkelingen zijn gaande, hoe gaat die eruit zien?

De exacte toekomst voorspellen is lastig, zo niet onmogelijk. Een aantal grote trends zijn echter duidelijk zichtbaar en de richting waar een aantal zaken op gaan is ook volkomen duidelijk.

Toch zijn er elke keer maar weinig organisaties die zich wapenen voor de toekomst, mede omdat ze verwachten dat de toekomst nog ver weg is en ze er op korte termijn veel last van zullen hebben. Een reden waarom de overheid in ons land vooruitstrevend zou moeten zijn en keuzes zou moeten durven maken. Hoewel het soms op korte termijn wat pijn kan doen blijkt elke keer dat het op lange termijn het dubbele terugbetaald. Een aantal scenario’s en het mogelijke effect ervan wil ik graag met u doornemen.

Biologisch voedsel

Als we naar de voedselindustrie kijken is één ding wel redelijk duidelijk. We gaan naar biologisch voedsel toe waarbij dierenwelzijn ook hoog in het vaandel staat. Voorlopig nog enkel in het westen? Ja, mogelijk wel, maar dat weerhoudt ons er niet van om nu vast geheel over te gaan.

3D printing – maakindustrie – logistiek

Afgelopen week schreef ik al over het volledige gebrek aan visie bij de Rotterdamse haven en het feit dat men de belangrijkste trend volledig negeert: de 3D printer. Productie zal voor een groot deel geheel decentraal gaan. Dit heeft een krankzinnig grote impact op de maakindustrie en de logistiek. Met name die laatste hebben wij een enorme positie in. Negeren heeft geen zin, vooruit kijken wel. Ook hierop zou beleid gemaakt moeten worden en bedrijven zouden zich moeten wapenen voor deze ontwikkeling.

Biotechnologie

De belangrijkste trend qua innovatie de komende 10 tot 15 jaar is waarschijnlijk te vinden in de biotechnologie. We hadden als Nederland hier een enorme kennis op, met bedrijven als Pharming en Crucell. De overheid, met haar besluiteloosheid, heeft het gepresteerd deze hele sector redelijk de nek om te draaien en alle grote innovaties komen nu van buiten. Toch is het nog niet te laat. Hoewel de slag op het gebied van Farma (medicijnen) misschien verloren is, zijn de toepassingen legio. Denk aan de mogelijkheid tot zelfreparerende wegen of het feit dat we kleding en huizen kunnen groeien in plaats van bouwen.

Groene energie

Een andere ontwikkeling die niet te ontkennen is, is duurzame energie. Uiteindelijk zullen we onze energie duurzaam moeten opwekken, waarbij kernenergie (gezien het afval) niet duurzaam is. Ook hier hebben we als Nederland al een enorme kans laten liggen door de grote windmolen fabrikanten te laten sterven vanwege de besluiteloosheid bij de overheid. Ook hier is het nog niet te laat en kan nog veel gewonnen worden.

De komende weken zal ik voor elk van deze grote trends enkele (radicale) ideeën poneren. Als organisatie moet u klaar zijn voor deze ontwikkelingen, het zou prettig zijn als de overheid hier aan mee zou helpen in plaats van tegen te werken.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

5 reacties op dit bericht

 1. Beste Bas,
  graag wil ik je erop wijzen dat de september uitgave van kM tijdschrift als thema 3D printen heeft.
  Interviews met:
  1. gebruikers zoals o.a. Ted Noten, studio e-posh, Jantje Fleischhut, Peggy Bannenberg (= groep sieradenmakers en kleine producten),
  2. met de bedrijven die 3D printers exploiteren,
  3. met het EKWC kenniscentrum over hun CAD/CAM werkplaats.
  Als redacteur van kM en vormgever houd mij de vraag bezig hoe het met de duurzaamheod van 3D printen staat.
  Versta daaronder:  CO- footprint van de machines zelf, afbreekbaarheid van printers en geprinte producten, afbraak van grondstoffen, ‘depletion’ van grondstoffen, en invloed op consumenten gedrag.
  Hierover heb ik een vraag geplaatst op http://www.groeneofferte.nl maar houd mij aanbevolen voor verdere informatie en reacties, met vriendelijke groeten,
  Monika Auch