"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Commisie Gelijke Behandeling maakt einde aan doelgroep gesegmenteerd inschrijven!

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft haar pijlen afgelopen week op de doelgroepgerichte uitzend- en bemiddelingsbureaus gericht. De commisie heeft zich lekker druk gemaakt over de vraag of groepen werknemers onnodig worden buitengesloten bij de werving en selectie door deze op doelgroep gesegmenteerde uitzendbureaus.

Mijn luidkeelse antwoord daarop is; ‘Ja, dat doen ze bewust. En “nodig” ook want dat is tenslotte hun gekozen propositie in de markt.’

Nou kan het met adviezen van commisies en motivaties daaromtrent alle kanten op, dus toch maar even verder lezen welk konijn het CGB uit de hoed tovert.

“Uitzend- en bemiddelingsbureaus specialiseren in toenemende mate omdat dit marketingvoordelen met zich meebrengt en omdat vraag en aanbod efficiënter op elkaar afgestemd kunnen worden. Deze specialisatie vindt plaats naar bepaalde beroepsgroepen, maar ook naar groepen als studenten, ouderen, bepaalde nationaliteiten en allochtonen. De vraag is of als een bureau ‘Studentenuitzendbureau’ of ‘Polenuitzendbureau’ heet, hiermee niet, net als bij bijvoorbeeld het vragen om een ‘student’ of een ‘Poolse werknemer’ andere groepen worden buitengesloten. Relevant hierbij is dat de Commissie eerder heeft geoordeeld dat het vragen om een student in een personeelsadvertentie leidt tot indirect leeftijdsonderscheid. Het vragen om een Poolse werknemer leidt tot direct onderscheid op grond van nationaliteit bij de werving en selectie. In dit advies concludeert de Commissie in grote lijnen dat er geen bezwaar kleeft aan het opereren als doelgroepgericht uitzend- of bemiddelingsbureau, ook wanneer er door de gelijke behandelingswetgeving beschermde gronden in het geding zijn.”

Pffff, gelukkig, tot zover alles goed. Maar dan, als het advies al bijna in de haard ligt, komt dan toch nog die oer-nederlandse ‘deur op een kier’. Het compromis, want wij het CGB, zijn van de ‘gelijke behandeling’. Een polderiaans aap uit de mouw waar het uitzendbureau helemaal niets mee kan.

Het CGB;
“In communicatie-uitingen (zoals in personeelsadvertenties en op de website) moeten deze bureaus wel aangegeven dat ook andere groepen welkom zijn. Uiteraard geldt dat deze andere groepen ook worden bemiddeld wanneer zij aan de functievereisten voldoen.”

Dus bij gebleken geschiktheid moeten Studenten-uitzendbureaus ook Ouderen inschrijven en gaat de poolse jobcoach van het ‘Polenbureau’ autochtone nederlanders huisvesten?

Raoul van Heese is marketeer en projectmanager social intranet en media bij Workvoices. Raoul heeft ruime praktische ervaring met samenwerken en interne communicatie en is bedrijfskundige met specialisatie sociale organisaties en netwerken. Zijn belangstelling gaat uit naar effectief en vooral leuk werken, en zijn doel is werken in organisaties leuk en bereikbaar maken voor iedereen. Bekijk alle berichten van Raoul van Heese